Как се възроди духа в едно селско читалище на 81 г.? Пред FN разказва Силвия Иванова

Тя е Силвия Иванова. По професия фризьор и професионален гримьор. Но интересите й през последните 3 години се разширяват в посока реставриране на стари мебели и вещи.

Той е Калоян Иванов. По професия таксиметров шофьор. Неговите интереси извън работата са … автомобилите и пътуванията по света и у нас. И най-важното пир всяко пътуване е завръщането у дома. Ново хоби за Калоян е отглеждането на зеленчуци в градината им.

То е тяхната сбъдната мечта – с. Руманя – най-малкото и най-красиво село в Старозагорска община.

Разположено е в полите на Средна гора с почти равна площ и наполовина залесен терен с иглолистни дървета. Благодарение на запазената природа селото е с чист въздух и е изключително благоприятно място за лечение на белодробни заболявания.

Защо решихте с твоя съпруг да заживеете на село. Обичайно младите хора бягат към големия град, за да търсят добре платена работа и богат социален живот. А вие – обратно към село.

След близо година живот в Англия осъзнахме, че нашето място не е там. Бяхме млади и длъжни да опитаме. Но все нещо ни липсваше – топлината на дома, срещите с приятели, добрината и отзивчивостта на хората. И решихме да се върнем в България. Първо се оженихме и след това започнахме нашият нов живот – на село, сред спокойствието, природата, съхранения български дух. И така вече 4 години сме едни от младите преселници в село Руманя. Освен да създадем своя дом-мечта от старата селска къща, решихме да направим каквото е по силите ни за съживяване на селото.

Жителите на селото как ви приеха? 

В Руманя живеем около 70 човека. Повечето пътуваме всяка сутрин за работа до града. Много ни се зарадваха като разбраха, че ще живеем на село. Така по-възрастните има на кого да разчитат, макар и за някои дребни неща от ежедневието си. А ние пък – да черпим опит от тях за селския живот. Тепърва селото се развива и е доста интересна дестинация за хората, търсещи къщи далеч от градския шум.

Как се роди идеята за възстановяването на читалището?

Идеята за вътрешното реставриране и обновяване на НЧ “Съзнание“-1938г. с.Руманя се роди тогава ,когато видях осъществен външния ремонт на самата. Казах си, че „Съзнание“ не трябва да има само красива фасада, но и дух. И тогава предложих на читалищното ръководство да се заема с вътрешно оформление, с артистичния прочит на миналото.

Вече имах идеи в главата си как може да изглежда читалището и да бъде интересно място за срещи на жители и гости на с. Руманя. Работата ми по ръчно декорираните мебели е моето истинско вдъхновение и така се впуснах в този не лек проект.

Кога и как започнахте работа?

Работата започнахме средата на месец януари тази година. Имахме и краен срок – 16-ти февруари. Започнах с пребоядисване и реставрация на 70 стола, етажерки, шкафчета. Изработката и подбора на останалите декорации, някои от които са мое творчество, други закупихме.

Експозицията на всички снимки и книги са дарения от жителите на селото. Сред най-интересните неща е много старо издание на книга за Васил Левски и ретро черно бели снимки на виден руманянски род.

В работния процес се включиха с огромен ентусиазъм кметския наместник на с. Руманя госпожа Богдана Георгиева-Стоянова, една уникална дама, която ми помагаше във всеки един аспект.

Най-важното – с добро сърце и всеотдайност към всичко. Господин Коста Костов ръководител на читалището също участва активно в реализацията на проекта, както и неговият син Атанас Атанасов. Разбира се през цялото време с четка и работни дрехи до мен беше и моят съпруг.

Как финансирахте възстановяването на НЧ “Съзнание“? 

Финансирането на външния ремонт на читалището е изцяло на община Стара Загора. Вътрешния дизайн, изработка и оформление е със средства на читалищния бюджет.

Останалото е нашият труд – много усилия и десетки часове работа, но крайният резултат си заслужава. Работата по читалището не беше лека, напротив. Но крайния резултат е налице и чувството, че оставяш нещо красиво след теб е несравнимо.

- реклама -