Как се появяват пъзелите

Произходът на пъзелите датира от далечната 1760, когато Английски картографи поставили карти върху дърво и ги разделяли на малки парчета. Джон Спилсбъри, дърворезбар и картограф е определен за изобретателя на първия пъзел през 1767.

Карта на части е успешна образователна игра от тогава и до днес. Децата в Америка все още учат география, като редят пъзели с картата на САЩ или света. Изобретателите на пъзели от 18-ти век биха били изумени да видят трансформациите през последните 250 години.

Детските пъзели са се променили от забавни уроци показвайки разнообразни предмети като животни, детски рими или модерни истории за супер герои. Но най-голямото учудване би било как възрастните са възприели пъзелите.

Пъзилите като хоби

Пъзелите за възрастни се появяват около 1900г., а през 1908 манията е в разцвета си.

За разлика от детските пъзели тези за възрастни не са имали картинка за ориентир на кутията, а ако заглавието е неясно или подвеждащо истинският обект може да остане загадка, докато последните парчета не били поставени на място.

Икономия на Пъзели

Дървените пъзели трябвало да се режат парче по парче, а това било скъпо. Пъзел от 500 части обикновено струвал 5$ през 1908, далеч извън възможностите на средния работник, който изкарвал само 50$  на месец. Обаче висшето общество „прегърнало“ новото забавление. Върховите продажби били през Събота, когато клиентите избирали пъзел, който да вземат със себе си на почивката извън града.

Значителна промяна настъпила когато водещи марки въвели заключващите се парченца, което значително намалило риска от разпиляване или загуба на части. Пъзелите на “Parker Brothers” били толкова успешни, че те спрели да правят други игри и преоборудвали цялата си фабрика само за производство на пъзели през 1909г. Вследствие на тази мания пъзелите били редовно забавление за възрастни през следващите 2 десетилетия.

С настъпването на Голямата депресия през 1929г.,  пъзелите за възрастни отново си върнали предишната популярност. Връхната точка била през 1933г., когато продажбите достигнали изумителните 10 милиона на седмица.

Масово Производство и Реклама

Друго важно развитие е въвеждането на картонени пъзели за възрастни. Масовото производство и евтиният картон позволили на производителите да намалят цените значително. Имало мода за реклама на пъзели в средата на 1932. Магазините предлагали безплатни пъзели при покупката на четка за зъби, фенерче или стотици други продукти. Какъв по-добър начин за поддържане на интереса към дадена марка, от този клиентите да се трудят с часове за да съберат снимката на продукта?

Ролс Ройса на Пъзелите

Всъщност депресията довела до раждането на „Par Puzzles”, дълго наречен Ролс Ройса на пъзелите. Франк Лайр и Джон Енрикес, млади мъже, който нямат перспективи за работа нарязват първия си пъзел на масата в трапезарията през 1932 година. Докато другите фирми намаляват качеството, “Par” непрекъснато подобрявали техните пъзели и ги продавали на заможни артисти, индустриалци и дори благородници. „Par”се специализирали в пъзелите по поръчка и често поставяли датата на раждане или името на собственика като частица.

“Springbok” въвел висококачествени репродукции на изкуството върху пъзели. През 1965 стотици хиляди американци се опитвали да подредят „Сближаване” на Джаксън Полък определен от “Springbok” като най-трудния пъзел на света.

Пъзелите имат своите възходи и падения, но вече толкова столетия запазват популярността си.

- реклама -