Как се обезщетяват земеделските производители, пострадали от градушки?

При застрахована продукция се плащат 100% от нанесените вреди, при незастрахована – 50%. Това обясни в студиото на „Тази сутрин“ изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Николай Каварджиклиев.

На този фон земеделските производители край Садово, които пострадаха за пореден път от градушката и днес излязоха на протест и затвориха пътя Пловдив – Хасково.

Те настояват да получат обезщетенията си за унищожената реколта от градушката. Много от тях не вярват, че ще им се помогне, защото още не са получили средства и за предишните поражения от градушки.

„Напълно разбирам емоциите на хората, защото това е техният поминък. Вчера имаше среща в Садово, зам.-директорът на ДФ „Земеделие“ Георги Динев и представител на земеделското министерство Николай Маринов бяха там, обясняваха на хората, отговаряха на въпроси“, заяви Каварджиклиев.

Нов протест на земеделци край Садово заради щетите след градушката

Той добави, че процедурата за получаване на обезщетение е ясна и публична.

„Има я на сайта на ДФ „Земеделие“, както и на този на Министерството на земеделието. Всеки, който се интересува, може да я отвори и да я прочете. При 100% унищожена продукция се покриват 80% от производствените разходи. Продукцията не трябва да се унищожава от собственика, а това е 100% унищожена продукция от неблагоприятни климатични промени. Плащаме субсидия, ако продукцията е унищожена от градушка, порой, суша, наводнение“, добави изп. директор на ДФ „Земеделие“.

Той обясни, че земеделците имат 7-дневен срок след настъпилото събитие да подадат заявление в общинските и областни служби по земеделие, а след това се минава на проверка.

„За Садово са подадени 17 заявления за 403 декара и днес ще има експерти на терен, които ще проверяват. За тази година бюджетът е 3,5 млн. лв. и следейки заявките, няма да може да бъде изразходен“, каза още Каварджиклиев.

- реклама -