Как се „кове“ яйце, без да се счупи?

Великденска традиция в Босна изисква ковачът да украси яйцето, като закове на него миниатюрна желязна подкова. Истинският майстор-ковач ще „подкове“ яйцето, без да го счупи. Традицията с „подковаването“ на яйцата започнала през 18-ти век. Целта била да се тества виртуозността на чираците – ковачи.

Днес Стефан Билетич се надява да заслужи титлата майстор, ползвайки това древно ноу-хау, което е признато от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

71-годишният занаятчия работи целогодишно. Неговите „подковани“ яйца се продават между 3 и 7,5 евро за брой. Така той си помага да увеличи доходите си като пенсиониран учител.

„Подковаването“ на едно яйце му отнема около час работа.

„Подковаването“ на яйцата първоначално се е правило с желязо, но сега Билетич използва олово като по-гъвкав метал.

„Кованото яйце е било оценявано от майсторите. Ако е било непокътнато, ако черупката не е била повредена, те са протягали ръка на чирака, за да го поздравят и по този начин са го приемали в гилдията“, разказва Билетич.

Според някои исторически източници първото в света ковано яйце е направено именно в малкото босненско село Кресево, поне така вярва майстор Билетич.

- реклама -