Как се доказва колко роми живеят под един покрив?

Административният съд в Пловдив отложи първото от 17-те дела, заведени по жалби на хора от ромска махала в село Войводиново.

Те се жалват срещу разрушаването на постройките им.

Първото дело беше за дома на 46-годишната Иванка Ангелова. Бяха разпитани двама свидетели в съдебната зала.  След техните показания съдът отложи делото за 19 април. Тогава трябва да бъде представена и съдебно- техническа експертиза, която да установи кога точно е построена къщата и колко хора са живели в нея. Вещо лице пък трябва да посочи има ли градоустройствен план на терена, какво предвижда той и колко от сградите са в поземления имот. ВиК и ЕВН трябва да представят информация за консумираната и платена от жалбоподателката вода и електроенергия.

Тогава съдът ще реши дали къщата е законна или багерите ще я съборят.

В махалата беше открит само един електромер, към който бяха свързани околните къщи. В градоустройствения план този парцел не е отреден за жилищно строителство, по време на вълненията стана ясно, че част от него е частен, друга част- общински.

Тогава и кметът на селото каза, че е предоставил на хората от махалата терен на друго място, за да си построят къщи, но те не са се възползвали от тази възможност. Това потвърдиха днес в съда и двамата свидетели, явили се в залата- Йозо Асенов и Васил Василев. И двамата казаха, че не са могли да построят къщи, защото са социално слаби.

Предстои през следващите 3 седмици Административният съд – Пловдив да разгледа и останалите жалби.

- реклама -