Как сакатият Гьобелс убеди арийците, че са най-великата нация

Йозеф Гьобелс (1897-1945 г.) ръководи пропагандата по времето на националсоциализма в Германия, като използва строга цензура и репресивни мерки

1. Принципите на действие на Гьобелс са комбинация от демагогска реторика, старателно планирани масови събирания и ефективно използване на съвременни технологии за пропагандни цели. Главни инструменти на пропагандата са киното и радиото, които спомагат за индоктринирането на големи части от германския народ за нацизма. По време на Втората световна война Гьобелс разработва прецизно кинопрегледите като централно средство за вътрешна пропаганда.

Йозеф Гьобелс: „Ако кажеш достатъчно голяма лъжа и я повтаряш, хората евентуално ще повярват. Лъжата може да бъде поддържана само толкова, колкото държавата може да скрие от населението нейните политически, икономически и военни последствия. Поради това е жизнено важно държавата да използва всичките си сили за потискане на недоволството, тъй като истината е смъртен враг на лъжата, а от това следва, че истината е най-големият враг на държавата.”

2. Паул Йозеф Гьобелс е роден в Раидт в Рейнска област на 29 октомври 1897 г. в католическото семейство на счетоводителя Фридрих Гьобелс и съпругата му Мария (по бащино име Олденхаузен).

Семейство Гьобелс има още пет деца и живее сравнително бедно.

3. Отхвърлен е от военна служба в Първата световна война заради сакатия си крак (следствие от заболяване в детството) и постоянното накуцване. През целия си живот Гьобелс страда от, както той смята „опетняващия“ факт, че не е могъл да служи на държвата си по време на война.

4. От 1917 до 1921 г. с помощ от католическото общество Albertus Magnus следва германистика, история, литература и философия в университетите във Фрайбург, Бон, Вюрцбург, Кьолн, Мюнхен и Хайделберг. В Хайделберг учи заедно с Фридрих Гундолф, наполовина евреин, литературен историк, който го запознава с Гьоте и Шекспир. Дипломира се в Бон.

5. В ранните години от своя живот Гьобелс изпитва влечение към комунизма и това го отвежда в компанията на радикални среди.

6. Особено унизително за този нисък сакат човек, със слаба физика и черна коса, „ученик на йезуити и наполовина французин“, е да се появява на обществени места и да проповядва добродетелите на стройната, здрава, синеока арийска раса. Той има ясна представа за това, че неговите добре сложени и простовати приятели снизходително го наричат „малкия миши доктор“ и се присмиват зад гърба му.

Може би дълбоко вкоренената омраза в този човек се дължи на яда от собственото му физическо състояние.

7. Адолф Хитлер назначава Гьобелс за гаулайтер на NSDAP в Берлин-Бранденбург. Берлин е считан по това време за червен град и в него нацистите са не повече от 500 души. Гьобелс приключва любовната си връзка с Елзе Янке, учителка от родния му град и с майка еврейка. В столицата младият мъж от Рейнланд започва да демонстрира таланта си на агитатор и пропагандист.

8. На масови събрания и демонстрации сипе сарказъм и обиди по адрес на правителството в Берлин, евреите и комунистите. Малкият мъж с дългия нос и блестящите очи, който винаги носи шлифер, твърде голям за мършавото му тяло, успява да спечели вниманието на германците за себе си, Хитлер и партията. Той умело превръща Хорст Весел (нацист убит при разпра с комунистите) в мъченик. И пак благодарение на Гьобелс бездарните стихове на Весел стават официална песен за NSDAP, която по-късно дори добива статут на национален химн.

През 1928 г. Гьобелс влиза в Райхстага в качеството си на представител на избирателен район Берлин.

 

9. Хитлер е толкова силно впечатлен от работата му в столицата, че го прави лидер на нацистката пропаганда в райха през 1929 г. В своята област на работа Гьобелс има най-голяма заслуга за издигането на Хитлер до властта от всеки друг. В 1932 г. той организира двете президентски кампании за лидера на NSDAP и съживява предизборната дейност за места в райхстага, увеличавайки двойно гласовете за партията. Пропагандата му е решаваща в годината преди встъпването на Хитлер за канцлер.

10. Гьобелс е майстор на модерните методи на пропаганда. Запознат с американските способи за реклама и популяризиране, Гьобелс успешно ги прилага с нужната модификация за немската сцена. Неговите десет божи заповеди за националсоциалистите, написани в ранните дни на нацисткото движение, разкриват правилното му схващане на психологията на пропагандата:

– Твоето отечество се нарича Германия. Обичай го повече от всичко и най-вече на дела отколкото на думи!
– Врговете на Германия са твои врагове. Ненавиждай ги с цялото си сърце!
– Всеки национален другар, дори най-бедният, е част от Гермния. Обичай го като себе си!
– Изпълнявай задълженията си. Така в Германия ще има справедливост!
– Бъди горд с Германия. Длъжен си да се гордееш с отечество, за което са се жертвали милиони!
– Онзи, който оскърбява Германия, оскърбява и теб. Вдигни юмрука си срещу него!
– Удряй мошеника повече от веднаж! Когато някой отнеме правата ти, помни, че можеш да се бориш с него само физически!
– Не бъди антисемитски мошеник. Следи внимателно Берлинския ежедневник!
– Върши нужното за Нова Германия, без да се притесняваш от стореното!
Вярвай в бъдещето. Само тогава може да победиш!

- реклама -