Как са раздавани кредити от КТБ – разказва основният свидетел по мегаделото

Основният свидетел по мегаделото КТБ разказа пред съда как дружества около Цветан Василев са получавали кредити от банката.

Бисер Лазов обясни, че едната група компании били с реална търговска дейност. Те се финансирали с кредити, които нямали общо с дейността им.

Други дружества, които получавали кредити от банката, били на приятели на Василев. Фирмите се използвали като добра фасада за осигуряване на финансиране за истински компании на Василев.

Третата група фирми, които получавали кредити, нямали нито капитал, нито имущество. Кредити получавали и фирми с имущество. Примери за тази група дружества Лазов даде с „Бромак“ и „Инвест Мениджмънт“, в която били семейните имоти на Василеви.

КТБ дело специализиран съд Цветан Василев

Лазов подчерта, че изпълнителните директори на КТБ като Христов, Панталеев, Зафиров, са излъчвали спокойствие и са подписвали документи, дадени им от Василев, без да ги четат.

Обиди и ругатни са белязали взаимоотношенията между собственика на КТБ Цветан Василев и подчинените му – основно изпълнителни директори, в банката през 2012-2014 г., разказа Лазов.

КТБ
КТБ

Лазов е бил неформален финансист на Василев, отговарящ за небанковия сектор. Разпитът му започна вчера и ще продължи през април. С бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов, Цветан Василев се отнасял с него като с „дребен досадник“, твърди Лазов.

През 2012-2014 г. дъщерята на Василев – Радосвета, влязла във фактическото управление на КТБ и започнала да ръководи персонала.

Тя тръгнала по стъпките на баща си по отношение на арогантно поведение към служителите на банката. Лазов станал свидетел как тя хока Георги Христов заради пакети и ваучери за почивка.

Не било различно и отношението към Илиян Зафиров, който също е бил изпълнителен директор на банката. Зад г Василев е горба му Василев говорел с голямо пренебрежение и го обвинявал за какво ли не.

Въпреки недоволството на Василев Лазов посочи, че банкерът не е направил нищо за отстраняването на Зафиров от банката. Друг шеф в КТБ – Александър Панталеев, също е бил обект на подигравки от Василев и дъщеря му.

 

- реклама -