кворум

Как реагираха партиите на новината за връчването на третия мандат на БСП

Президентът обяви, че ще връчи утре третия проучвателен мандат на „БСП за България“.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще инициира разговори с партиите на протеста, а отговорността пред мандатоносителя е огромна.

Как реагираха партиите?

„Мандатът отива в БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях“, каза Филип Станев от ИТН. На въпрос дали ще гласуват в пленарна зала против кабинет с мандата на БСП, Филип Станев отговори: „Нека видим как ще гласуваме“.

Той коментира и темата с разговорите. „В политическото общуване има известна доза дипломация. Едни разговори не биха навредили, нито биха променили посоката на действие на „Има такъв народ“, заяви още Станев.

„Съвсем закономерно е г-н Радев да връчи третия мандат на БСП, все пак Корнелия Нинова го договори с външни сили и други генерали.

Освен това преди 5 години почти Илияна Йотова го заплаши, че всяка стъпка срещу БСП ще му струва скъпо”.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Очевидно е и друго, че г-н Радев не желае да има редовно правителство. Той изглежда само прави сметки за своите избори, своята кампания и това предполагам желае действието на служебен кабинет, без парламент. Иначе не мога да си обясня по друг начин, въпреки заявките на всички останали т.нар. протестни партии, че няма да подкрепят кабинет на БСП, мандатът да се връчва именно на тях“, коментира още Атанасова.

Според нея, ако президентът е искал да се постигне консенсус и съгласие, то е можел да посочи друга парламентарна група за третия мандат.

„Решението дали ще се включим в преговори и разговор за третия мандат ще бъде взето от колективните ни органи“.

Това каза председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той отговори на въпрос дали е изненадан, че третият мандат отива в БСП. „Питам се при ясните ограничения на „Демократична България“ каква е идеята. Положението е такова, каквото е. Всички знаят каква е нашата позиция и именно затова искам да припомня, че „Демократична България“ последователно настояваше да се търси някаква формула преди вземането на това решение. Това така или иначе не се случи. Ние сме демократична формация. Окончателното решение по предложението за премиер, за правителство, ще бъде взето на нашите партийни органи, дотогава ще изчакаме“, заяви още Христо Иванов.

Ако има шанс третият мандат, това е шансът на разума, но в никакъв случай не е шанс за безпринципност.

Ние сме казвали, че ще участваме в разговори, както и досега сме участвали. Това каза народният представител от „Изправи се БГ. Ние идваме“ Арман Бабикян.

Бабикян отново припомни на медиите, че ИБГНИ вече са обявили едни принципи и ще продължат да ги спазват. „Това са програмните приоритети, за които се договорихме с хората на г-н Трифонов още при първия мандат, ще настоваме на тези принципи и ще настояваме, разбира се на нашите разделителни линии, които сме заявили още в началото – да няма участие на ГЕРБ и на ДПС“, заяви той

Въпросът дали има шанс да се реализира третия мандат, той препрати към Корнелия Нинова. „Ние сме казали, че ще положим добронамерени усилия, защото подигравка е със съдбата на България непрекъснато хората да бъдат пращани на избори, без да има яснота, след като същите играчи се върнат в парламента, какво ново ще им се е случило след два месеца. Мозъчна операция, промяна на моралните критерии, какво различно ще е станало? Затова, ако има шанс третият мандат, това е шансът на разума, но в никакъв слуай не е шанс за безпринципност и никой не трябва да очаква това от нас“, заяви Арман Бабикян.

 

- реклама -