Female doctor holds a face mask with - Omicron variant text on it. Covid-19 new variant - Omicron. Omicron variant of coronavirus. SARS-CoV-2 variant of concern

Как протича новият вариант на COVID-19

Как протича новият вариант на COVID-19? Възрастните и хората с придружаващи заболявания да си поставят втори бустер, съветва проф. Тодор Кантарджиев.

За съжаление, последното секвениране на ковид проби беше преди около месец, тогава в София 12% бяха вариант BA.5. Мисля, че той вече е доминиращ.

Това заяви по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси. Според него това може да се дължи на прибиращи се от летищата, от морето в Гърция, както и от летуващите у нас.

Той определи, че сегашният вирус протича много по-леко, но не бива да се неглижира разпространението му. Призова да сме внимателни и към бактериалните инфекции.

Възрастните, хората с придружаващи заболявания е редно да си направят втори бустер, 7000 души вече са го направили през последната седмица, каза още Кантарджиев.
У нас се очаква през есента да има нова ваксина, която ще бъде ефективна и срещу BA.5 варианта, като Кантарджиев уточни, че тя няма да се прилага като първа доза.

Касата да поема PCR изследванията, препоръча още Кантарджиев.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено