туризъм

Как да почернеем здравословно с домашно слънцезащитно масло

На пазара се предлагат много и разнообразни продукти за защита на кожата от слънцето. Ако обаче предпочитате сами да си приготвите слънцезащитно масло, това е Вашата статия. Рецептите са прости, а предимствата – много: цената е несравнимо по-ниска, а качеството на крайния продукт зависи изцяло от Вас и продуктите, които влагате.

Кокосовото и какаовото масло, както и маслото от карите, са Вашият най-верен съюзник в битката за здравословен шоколадов загар. На стайна температура и трите са в твърдо състояние заради високото съдържание на наситени мастни киселини. Тези масла не попиват напълно, не се изпаряват и създават защитен слой върху кожата. Разтопяват се лесно, с изключение на какаовото масло, което се нуждае от по-енергично разтриване върху кожата. Въпреки това не се отказвайте от употребата му, защото придава изключително красив загар. За удобство можете да го смесите на водна баня с друго масло за по-лесно нанасяне.

Сусамовото масло е богато на веществото сесомолин, което му придава по-голяма трайност и неутрализира свободните радикали. Нанесено на кожата преди излизане навън, това масло намалява изгарящото въздействие на слънчевите лъчи с 30%. Студено пресованото сусамово масло обаче има твърде напрапчива миризма и не може да се използва самостоятелно и затова трябва да го смесите с други масла.

Маслото от гроздови семки е един от най-силните природни антиоксиданти и успешно защитава кожата от свободните радикали. То няма мирис и е изключително леко, което го прави подходящо дори за нанасяне върху лицето.

Рецепта за впечатляващ тен на плажа

100 мл. кокосово масло
30 гр. какаово масло
20 мл. сусамово масло

Разтопете какаовото и кокосовото масло на водна баня. След това добавете и сусамовото масло. Разбъркайте добре и изсипете полученото количество в шишенце с вместимост 150 мл. Използвайте преди плаж, както и всеки път когато се разхождате в жегата.

- реклама -