Как мерките на правителството ще рефлектират върху потребителя?

Бизнесът у нас посреща с тревога намеренията на държавата по отношение на публичните финанси.

В сектора на горивата търговците са притеснени, че облекчението, което е от около 6 месеца, върху акциза на пропан-бутана и метана може да отпадне.

Бизнесът, свързан с фитнес услугите, също предупреждава, че 20-процентна ставка на ДДС ще затрудни изключително много бранша.

Превозвачите от своя страна апелират държавата да събира коректно не глоби, а такси от тол системата.

Юлиан Велчев е управител на бензиностанция. Казва, че ако държавата прекрати облекченията за цените на пропан-бутана и метана, това неминуемо ще се отрази на крайния потребител.

„Облекчението беше с 10%, това е горе-долу с 30 ст. на метана и 35 на пропан- бутана. Всички се възползвахме от това намаление на акциза, ще се радваме да се запази“, коментира мъжът пред БТВ.

Притеснения изпитват и превозвачите заради цените на тол таксите

„Увеличенията са заложени още преди година, като нашите настоявания остават такива – да се преустанови рекета към българските превозвачи, свързан с компенсаторните такси и измислените нарушения за тол системата, както и пълен одит на системата и отчетност на парите“, заяви Димитър Димитров от Камара на автомобилните превозвачи в България.

От Българската асоциация за здраве и фитнес определиха като „цинично“ държавата да компенсира дупки в бюджета за сметка на бизнеса.

„Беше намалено ДДС не за да се намалят цените, а да се помогне на един сектор, който най-много страдаше по времето на пандемията. Имаше локдаун, и за да оцелее този сектор, беше подпомогнат“, каза Петър Ангелов от Българската асоциация за здраве и фитнес.

Там обръщат внимание, че високото ДДС може да вкара много фирми в сивия сектор.

От бранша припомнят, че в повечето европейски държави ДДС ставката се движи между 6 и 8% и предупреждават, че ако у нас тя се вдигне, това ще доведе до ръст в цените на фитнес услугите.

А представителни организации на малки и средни предприятия у нас призоваха държавата да осигури предвидимост и яснота за правенето на бизнес.

- реклама -