Кускус

Как кускусът се превърна в световно културно наследство на ЮНЕСКО

Популярен в Северна Африка, кускусът бе включен в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Решението бе взето тази седмица, след 15-ата сесия на междуправителствената комисия за опазване на нематериалното културно наследство на организацията.

Алжир, Мавритания, Мароко и Тунис подават съвместно заявления за включване на кускуса в престижния списък през пролетта на миналата година.

Експертите от тези страни са подгтвили за ЮНЕСКО солидно досие за значението на това ястие.

Кускусът се приготвя на пара с месо и зеленчуци и отдавна се е превърнал в отличителен белег на цялата северноафриканска кухня. Обикновено се готви в петък, както и в празнични и специални случаи.

Традицията на приготвянето датира още от възникването на берберската етническа група.

Зрънцата кускус се правят от грис, което е едро смляна твърда пшеница. В някои райони се приготвя от едро смлян ечемик или просо. Грисът се ръси с вода и се овалва с пръсти така, че да образува малки топчета, които се ръсят със сух грис, за да не се долепват едно до друго и след това се пресяват. Зрънцата, които са прекалено малки, преминават през ситото и с тях процесът се повтаря, докато получат необходимата големина. Процесът продължава, докато всичкият грис е оформен в зрънца кускус.

Това е много трудоемък процес. В миналото жените са се събирали на групи и са приготвяли запас от кускус в продължение на няколко дни. В наше време производството на кускус е механизирано и кускус се продава по целия свят.

Кускусът се различава в зависимост от рецептата и мястото на производство, по вкус и аромат. Причината за това разнообразие се крие във факта, че през годините на съществуване на ястието кулинарните експерти са измислили много от неговите разновидности.

Кускус с ядки, сушени плодове, сирене, лимон и десетки други бяха добавени към такива основни видове като месо, риба или пиле. Дълго време той спечели голяма слава не само в страните от Магреб, но и в Западна Африка, Южна Европа, а също и в Израел.

- реклама -