Керала, комунисти

Как комунистите от индийския щат Керала спряха коронавируса

Като изключим туристите, обикаляли красивите плажове, и Димитър Бербатов, който игра там, за повечето от нас Керала си е точно „Тъмна Индия“. Един от най-малките щати по територия (38 863 кв. км) обаче е дом на 33 млн. души. И пример за това как с общите усилия на цялото общество може да се държи коронавируса под контрол.

Комунизмът и Керала

Още по-любопитно е, че в Керала управлява комунистическата партия. Тя – Комунистическата партия на Индия (марксисти), макар да има за символ толкова добре познатото червено знаме със сърп и чук, и да се управлява от Политбюро, всъщност е по-скоро социалдемократическа. Но в жалоните ѝ продължава да седи като тезис „диктатурата на пролетариата“. КПИ (М) всъщност е първа сила в щата в 20 от последните 38 години и втора сила в останалите 18. Така че доста успешно провежда политиката си. Която има и любопитни резултати. Керала е щатът с най-висок процент на грамотност в Индия. Почти 94% при средно 74% за Индия (92% при средно 65.5% за Индия при жените). Което обаче е и минус, защото много от добре образованите напускат в посока чужбина, Дели и Мумбай.

Логично Керала и е щатът, който получава най-много пари от работници в чужбина. Повечето са от Близкия изток – размерът им е колосалните 11.3 млрд. долара през 2018-а. Това са 19% от всички пари, влезли от чужбина в Индия.

Освен това е и щатът с най-високи показатели по отношение на здравеопазването. И то не защото болниците са държавни – напротив, огромна част от тях са частни. Но системата на здравно осигуряване работи много добре. Съответно – пациентите се разпределят така, че да няма излишно натоварване. При това броят легла на 1000 души е същият, като в столицата Дели – 1.05 на 1000 души.

Готовност от 23 януари

Първата среща по повод новата зараза е инициирана от министъра на здравеопазването К.К. Шаилая на 23 януари. Тя знае, че в Ухан има стотици студенти от Керала. И очаква някой от тях да донесе вируса. И е права – в Керала са и първите случаи на коронавирус в Индия. Ден по-късно от Ухан се връщат трима студенти по медицина. Те живеят в Алапуза, Трисур и Касаргод. Седмица по-късно един от тях е нулевият пациент в щата. През февруари случаите са три. Три от общо шест в цяла Индия. Месец по-късно случаите вече са над 100. Една пета от всички случаи в Индия, при положение, че само 2.5% от населението на Индия живее в този щат.

Не че това е повод за притеснение – в последните три години Керала се справи успешно с две големи наводнения и избухването на вируса Нипа през 2018-а. В първия подобен случай в южна Индия имаше 17 жертви от 18 потвърдено заразени. Ситуацията обаче бе овладяна бързо, при това без да има ваксина или лечение. Голяма част от инфекциите тогава бяха вътрешно-болнични, което води до съставяне и прилагане на стриктен протокол за бъдещи случаи. Води и до промяна на политиката – в последните четири години броят на „държавните“ лекари се е увеличил с 600, на сестрите – с 1500. Построени са и четири изцяло нови болници.

Железният юмрук и социалната политика

Безотказно работят и успешните мерки за изолация, проследяване на контактите и система за предупреждение на общността. Десетки хиляди са в изолация през март 2020-а. Следят се по два начина – чрез телефоните и съседите. Хиляди други са под карантина, която е по-дълга и по-строга от тази в други държави. И то за всеки, върнал се от Китай.

Проследяването на контактите започва още от 25 януари. С хората от самолета, с който се прибират от Колката тримата студенти. Следващата стъпка е проверка на всички, които са имали нещо общо с Китай от 14 януари насам. Всеки човек от тези екипи е оборудват с лично предпазно облекло.

Маските на публични места са задължителни от 30 януари насам. Керала затвори училищата още преди останалата част на Индия дори да помисли за това. Това се случи на 3 февруари. Колежите са затворени от 10 март. На същия ден щатът забрани масовите събирания. И арестува хора, които дръзваха да се молят заедно в групи. Но помоли лидерите на всички религии да се обърнат към вярващите. И те го направиха – християни, мюсюлмани и хиндуисти. Последните въпреки че, март и април са пълни с фестивални празници.

Типично комунистическият железен юмрук обаче бе съчетан със също толкова полезна социална политика. Щатът доставяше безплатни продукти по домовете на хората под карантина – от сапун до сол.

Освен това училищните обеди за децата бяха карани по домовете, въпреки че училищата бяха затворени. А за добавка бяха създадени и много добре работещи канали за комуникация, за да се спрат всички фалшиви новини. По същия начин се отварят и телефонни линии за психологическа помощ. На 15 март се пусна изключително успешната кампания „Прекъсни веригата„. Правителството инсталира чешми със сапун на изходите на всички гари и осигури дезинфекционни препарати във всички офиси. И отвори будки за тестване по улиците. Звезди в социалните мрежи като Mammootty и Mohanlal промотираха кампанията във Фейсбук. Дори и полицията на Керала се включи със специален танц.

Лагери за милиони работници

В Керала работят 3 000 000 души от други щати. В момента, в който правителството обяви националното извънредно положение, повечето останаха без работа. И без средства да се приберат по домовете си. Щатът обаче намери решение и на този проблем – временни палаткови лагери – общо 18 828. Лагери, които обаче са много далеч от типичния комунистически лагер. В тях има достатъчно бани и тоалетни (нещо, което го няма дори като идея в други части на Индия). А освен това са осигурени по три безплатни хранения на ден. Щатът отвори още 1255 обществени кухни и раздава 280 000 порции храна дневно.

В голямата си част тези дейности се осъществяват от доброволци. Те са и основните помощници на екипите за проследяване на контакти. Общият брой доброволци е 294 254. Те шофират линейките, работят като сестри и парамедици, носят храна по домовете и следят хората под карантина. Никой не получава нищо за труда си, освен безплатен транспорт. Доброволците се водят от хиляди медицински лица, чиято заплата се плаща от щата. По същата схема функционират и изградените будки за тестване по улиците. Моделът е вдъхновен от Южна Корея, но работи и тук.

Освен PCR тестовете, в Керала има и от бързите тестове. И двата са местно производство – от базираната в Пуне Mylab. Mylab е пример за изключително успешна частна фирма. Само за шест седмици в началото на година компанията разработи PCR тест за КОВИД-19. При това без държавна помощ или инвестия от мощен спонсор. Основателката и основен вирусолог Минал Дакаве Босале е бременна по време на целия период на създаване и тестване. Тя ражда ден, след като предава тестовете за контрол и оценка. В началото Mylab произвежда по 15 000 теста на ден, сега – по 50 000. При това на четвърт от цената на тестовете, които се правят в Европа или САЩ.

426 случая, 2 жертви

Още от самото начало правителството на Керала прави и много бърз и лесен сайт, свързан с коронавиуса. Където може да се следи дори броят безплатни порции храна, раздадени всеки един ден. Или това колко бездомни са временно настанени в дом. Комунизъм и прикриване на информация? Може, но не и тук. Общо заразени са 426 души, от тях двама са починали, 307 са възстановени. Активните в момента са 117. Брой направени тестове – 20 252, под карантина – 36 667 души.

Социалното дистанциране и защитата на възрастните също е на изключително високо ниво – 90% от случаите на заразени в Керала са на хора под 60 г.

Керала, сайт

Втората вълна на заразата

И ако първият случай – студентите от Ухан – е лесен, после става по-сложно. В щата има четири международни летища, оборудвани със скенери. Там са и екипите на министерството. На 29 февруари обаче се прибира семейство от Италия. Полетът им до Керала е вътрешен и те си спестяват факта, че са се прибрали от огнището на заразата в Европа. Прибират се с автомобил, спират на много места, дори се отбиват в бар. Списъкът с контактните им е 800 души. В едно от семействата, общували с тях, има седем заразени… Щатът обаче реагира изключително. Намира всички, изолира стотици от тях и спира и тази вълна.

Междувременно вече има 635 центъра за корона-грижа – там се изолират всички пристигащи. Периодът за вътрешно пътуващите е 14 дни, 28 – за тези, които идват от чужбина (пътник от Персийския залив даде положителна проба на 14 април – 26 дена, след полета си). Осигурени са и 125 000 стаи за хора, които трябва да спазват карантина.

Извънредното положение е в сила от 23 март. Керала вече мисли да го вдига поетапно. От Дели обаче не са доволни и настояват щатът да спази националния период на заключване. Керала обаче е наясно, че дори и това да се случи, поне до средата на май, не трябва да има отпускане. Министър председателят Пинарайи Виджаян е категоричен: „Ще си починем чак когато изпишем последния пациент и последният пристигнал е минал периода на карантина.“.

- реклама -