Как и с колко бюлетини ще гласуваме на местните избори?

На 27 октомври 2019 г. ще гласуваме за кметове и общински съветници.

В градовете с районно деление, а именно София, Пловдив и Варна ще имаме гласуване с 4 бюлетини, тъй като там ще се гласува за общински съветници, за кмет на община, кметове на райони и кметове на кметства.

Четири ще са бюлетините за Световрачени например-хората там ще гласуват за свой кмет, за кмет на район Нови Искър, за кмет на София и за общински съветници на София.

Ако кметът на района не е от партия, а коалиция избрана на местно ниво или Коалицията ГЕРБ-СДС/№ 68, както е в София/ номерът е различен от този на ГЕРБ и СДС, които участват и самостоятелно на места. Така и за Фандъкава, ако искате да гласувате ще зачеркнете 68, не 43, както е регистрирана ГЕРБ в ЦИК.

В града ще има само 3 бюлетини.

В останалите населени места най-често ще се гласува с 3 бюлетини, т.е. за общински съветници, за кмет на община и кметове на кметство. Когато хората са от общински град ще гласуват само с 2 бюлетини за кмет на общината и за общински съвет.

Бюлетината за общински съветници ще има секция за преференции, така, че можете да подредите сами кой да влезе и кой не.

Освен, че избираш партията или коалицията ти посочваш и кой от съветниците да влезе преференциално.

В Централната избирателна комисия се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК в бюлетините за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове.

Номерата на независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, както и на местните коалиции, ще бъдат дописвани от общинските избирателни комисии според поредността на регистрацията им в ОИК.

Квадратчето „Не подкрепям никого“ за първи път ще присъства в бюлетината за местни избори и ще заема последното място в нея.

Кандидати

Броят на кандидатите за общински съветници е 29 515, кандидатите за кметове на общини са 1254, кандидатите за кметове на кметства – 5059, кандидатите за кметове на райони (в София, Варна и Пловдив) – 460. Общият брой на кандидатите е 36 288. За Столична община са подадени 19 кандидатури за кмет на община, в Пловдив са 14.

В 397 кметства има само по един кандидат за кмет, но избори там все пак ще има.

Там, където има балотажи, т.е. няма избран кмет с над 50% от валидните гласове на първия тур, те ще се проведат на 3 ноември, на втори тур.

Кой може да гласува?

За да може един гражданин да гласува на вота на 27 октомври, той трябва да е живял (тоест, да има постоянен или настоящ адрес) най-малко 6 месеца преди изборите в населеното място, в което гласува.

На 12 октомври изтича срокът, в който гласоподавател може да поиска да гласува по настоящ адрес, а хора с увреждания да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

- реклама -