Хирошима

Как Хирошима възкръсна от пепелта

Забележителна поредица от събития обещава Хирошима да остави вдъхновяваща следа в историята въпреки трагичната ядрена атака.

Лотосовите цветя имат символично значение в Япония. В храмовете в цялата страна се наблюдават статуи на Буда, седнал в поза „Лотос“. Начинът, по който изящното цвете израства от калта на дъното на езерото, символизира Буда, издигащ се над страданието, за да намери просветление.

Хирошима

Но лотосите в Hiroshima Peace Memorial Park прибавят и друго значение – те отразяват възкръсването на Хирошима от пепелта

През август 1945-а година, в края на Втората световна война, американските войски пускат атомна бомба над града и убиват десетки хиляди хора. Хирошима е опустошена, а хората вярват на думите на доктор Харолд Якобсен, че в местността няма да никнат растения нито да живеят хора през следващите 70 години.

Но редица събития доказват, че Хирошима ще възкръсне и още повече – ще бъде вдъхновение за цялата световна история.

Първо, до есента на 1945-а година започват да израстват плевели от изгорената земя, обърквайки изцяло прогнозите на експерта. През следващото лято се повяват олеандри. Камфоровите дървета, много от тях на стотици години – „раждат“ нови клони. По-късно олеандърът и камфорът са обявени за официални символи за устойчивостта на града.

Хирошима

Междувременно помощ се изсипва от цяла Япония и от чужбина. Храм от префектура Уакаяма дарява завършена пагода от 16 век. Днес тя се намира в храма „Митаки“, едно от най-спокойните места в Хирошима.

Ключовата стъпка към възстановяването на града е направена на 6 август 1949-а година с постановлението за строежа на Hiroshima Peace Memorial Park

Но законът за строителството на парка не предвижда просто неговото възобновяване – той превъплъщава Хирошима в град на мира. Паркът е изграден на брега на река Мотоясу, дом на над 60 паметника и съоръжения на мира.

На отсрещния бряг стоят руините Industrial Promotion Hall, непокътнати след ядрената атака, като израз на надеждата за изкореняване на ядрените оръжия. Днес това е сърцето на духовността в града. Думата „мир“ се среща на всяка крачка в Хирошима.

Хирошима

Градът насърчава световния мир чрез безброй инициативи – от пътуващи изложби за миналото на Хирошима, до детски лагери, където учениците да научат за мира. Музеят за съвременна изкуство връчва присъжда годишна награда за произведения, допринесли разпространението на посланието за хармония.

В центъра на всички тези усилия е проектът Mayors for Peace

Основан е през 80-те години на миналия век от тогавашния кмет на Хирошима Такеши Араки, който мечтае градовете да работят заедно за свят без ядрени оръжия. Справянето с бедността, глада и други глобални проблеми също е в дневния ред на кметовете. Досега са регистрирани 7499 града в 162 държави, а само през 2017-та година се присъединяват 16 нови града.

Хирошима

Обучението за мира започва в много ранна възраст. Началните училища провеждат ежегодна Седмица на мира, през която учениците се обогатяват за миналото на Хирошима и за значението на световния мир. По време на лятната ваканция много възпитаници доброволно стават екскурзоводи в Peace Memorial Park.

„Мисля, че е задължение на всички в града да гарантират, че това, което се случи в онзи съдбоносен ден, не е забравено и никога няма да се повтори“, споделя Моу Каназауа, завършил университета в Хирошима.

Днес градът е светло и приветливо място, заобиколено от море и планини и транзит на шест реки, което му спечелва прякора „Град на водата“.

Източник: BBC

- реклама -