сн. БГНЕС

Как ген. Мутафчийски влезе в кориците по делото „Чората“

Върховния касационен съд отложи възобновеното дело за смъртта на Ангел Димитров-Чората. На заседанието трябваше да бъдат разпитани лекари, изготвяли предходна експертиза, която не е била приета още от военните съдилища, но изводите ѝ са ползвани при решаването на делото. Оказа се обаче, че един от тях е починал, друг е болен и вече прекалено възрастен, трети – от години живее в Белгия. Върховните съдии още през март поискали от Военномедицинската академия нови вещи лица, които да ги заменят.

Ген. Венцислав Мутафчийски предложил само един, защото останалите били заети с коронавируса.

ВМА

Съдиите се обърнали и към университетската болница „Лозенец“, но оттам дори не отговорили.

Така съдът ще направи трети опит за замяна на вещите лица в следващия месец. Затова и делото  беше отложено за 7 юли. Страните по делото настояваха да се разпитат експерти от различни области, които са участвали в изготвянето на заключението.

сн. БГНЕС

Доктор Цветелин Гатев от вещите лица, които се явиха днес в залата, каза, че експертизата е изготвена преди 11 години, като и според нея Ангел Димитров е починал от позиционна асфикция. Това беше заключението и на арбитражната експертиза по делото, която беше повторно изслушана от ВКС на предишното заседание по делото. Тогава вещите лица заявиха, че Димитров може да се е задушил и без да е бил притискан към земята от подсъдимите за смъртта му полицаи.

Чората почина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

сн. БГНЕС

След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съд бяха петимата униформени Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Впоследствие лекарите заключиха, че той е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано.

Спорният въпрос е полицаите ли са го притискали или тежестта на собственото му тегло.

Миналата година друг състав на ВКС осъди полицаите на по 7 години затвор.

Според съда полицаите не са целели пряко умъртвяването на Чората, но съзнателно са допускали настъпването на смъртта му, като им било безразлично дали ще умре. За умисъла, съдът направи изводите си от това, че Чората няколко пъти е викал, че не може да диша, а подсъдимите продължили да го бият дори и след като вече не издавал звуци и агонизирал в конвулсии.

След това обаче ВКС възобнови делото, защото прие, че основното заключение за механизма на смъртта на Димитров е противоречиво.

- реклама -