сн. YouTube

Как една фалшива новина сложи край на човечеството след три години

Преди известно време в българското интернет пространство се появи новина, че на човечеството му остават само три години спокойствие и след това настъпват невиждани природни катаклизми.

Като автор на това твърдение се посочва швейцарски климатолог, чието интервю по въпроса би следвало да се появи в реномирания швейцарски вестник Tribune de Geneve. Първоизточникът на тази информация (доколкото успяхме да проследим, тъй като новината беше свалена от редица европейски сайтове)  се оказва The Earth Chronicles of life, претендиращ да е сайт за международни новини.

Оттам редица родни медии превеждат мнимото интервю на проф. Рето Кнути и така българските читатели са облъчени с апокалиптична прогноза за близкия край на човечеството.

FN се свърза лично със световно известния учен Рето Кнути (Reto Knutti), който обяви, че никога не е давал подобно интервю и не е изричал тези думи.

Определи новината като абсолютно фалшива и изрази своята загриженост от разпространението на подобни дезинформации. Особено когато става дума за теми, които засягат хората, природата и човечеството като цяло и биха могли предизвикат паника, дори революция. 

Рето Кнути е известен швейцарски климатолог и професор по физика на климата на Земята в Института по атмосферни и климатически науки в Цюрих. Той е учен със световна известност заради изследванията си, свързани с климатичните модели. http://www.iac.ethz.ch/group/climate-physics/knutti.html

Ето какво отговори той на нашето запитване, дали интервюто написано от негово име, което се разпространява в световната мрежа е истина.

Здравейте,
Благодаря за вашето запитване. Няма съмнение, че изменението на климата е реално, това е сериозно предизвикателство за нашето общество, както беше обсъдено в докладите на Междуправителствената експертна група по изменението на климата. Те дават данни за  съвременните изследвания в науката.

Но статията, която четете, е напълно фалшива. Докладът не съществува, нито интервюто, никога не съм казвал нищо от това. Някой просто е измислил тази информация. Свързах се и се опитах да ги накарам да я изтрият и тя беше изтрита на една страница в интернет, но интервюто продължава да се появява на други сайтове.

Предвид гореизложеното, не искам да говоря с медиите за това, тъй като това допълнително би объркало читателите относно това, какво е реално и какво е фалшиво.

Най-добри пожелания,

Рето Кнути

Ето и текста на фалшивото интервю:

— Г-н Кнути, в края на 2016 г. Международната група от водещи световни климатолози и синоптици, в която и вие участвахте, подготви сензационен доклад. Защо той бе скрит от световната общественост? Какво в него беше толкова секретно?

— Това не беше наше решение. За съжаление… Аз, както и мнозинството мои колеги от целия свят, винаги сме смятали, че хората трябва да знаят истината, независимо каква е тя. Но.. Вие разбирате, че онези по върховете имат свои възгледи и това касае всички аспекти на живота. Това ми се струва много глупаво, те мислят, че са над природата, над процесите, които вече текат с пълна сила, че могат да ги контролират и регулират. Те си мислят, че ще могат да преживеят тези процеси, като се скрият на комфортно място, а за останалата част от човечеството просто не им пука. Но това просто не е така. Това, което вече започна, ще засегне всички страни. ВСИЧКИ!!! Но те просто не разбират това или не искат да го разберат. Те се страхуват или от паниката, или от това, че хората ще започнат да изискват от правителствата си да предприемат мерки срещу ужаса и хаоса, които вече ни наближават (а в някои страни ги усетиха през последните месеци), а не да ги залъгват с приказки за хубаво бъдеще. Още веднъж – решението да бъде скрит нашият доклад бе взето на най-високо ниво.

— Искате да кажете, че човечеството е застрашено?

— Застрашено?? (Тъжен смях). Не. ТОВА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА!!! И не може да бъде спряно!! Погледнете какво се случва с времето през тази година. Във всички страни… Ние предупредихме за това в нашия доклад още в края на миналата година. Нашият модел за бъдещите климатични събития съвпада на 80% с всичко, което се слумва на планетата. Даже ми става страшно от това. Ако нашият доклад не беше засекретен за хората и правителствата на тези държави, където загинаха или загиват хора, те щяха да се подготвят за тези катаклизми и биха били избегнати много жертви. Това е тъжно и страшно.

— Може ли малко по-подробно? Някои факти?

Рето Кнути показва компютърна разпечатка. Датата е 24 декември 2016 г.
— Ето пример какво предсказахме тогава за юни 2017 г.
Прогноза за необичайни природни събития за юни 2017 г.:
Уругвай – наводнение (случило се)
ЮАР — наводнение (случило се, десетки загинали)
Турция — аномалии: дъждове и градушки (не се случи)
Китай — аномални дъждове ще доведат до наводнения (случило се, над 5000 души пострадаха)
Таджикистан — аномалии: проливни дъждове и градушки (случило се)
Нова Зеландия — аномални дъждове ще доведат до наводнения (не се случи)
Бангладеш — аномални проливни дъждове (случило се, жертвите са 145 души)
Америка — аномалии: дъждове, торнадо, смерчове, бури, урагани, наводнения, сняг, градушки (случили са се само някои от събитията)
Русия — аномалии: дъждове, заледяване, смерчове, торнадо, бури, урагани, наводнения, сняг, градушки (всичко се е случило).
— Благодаря. Това впечатлява. И какво чакаме?

— Какво чакаме? (Отново се усмихва тъжно). За вас остават още три спокойни години, нали живеете в Швейцария? Ако бяхте в Америка, Китай, Индия или Русия, нямаше да имате и тези три години. И така. Посветете тези три години на семейството и се постарайте да се подготвите. Не правете планове за покупка на нов автомобил или кариера в работата. Мислете вече за друго. Как да съхраните живота си и този на близките си при новите аномални и извънредни климатични условия, които вече са налице. Просто се постарайте да оцелеете в следващите години.

––––––––––––-

Flashnews.bg се присъединява към кампаниите свързани с борбата срещу фалшивите новини, защото опасността от тях е напълно реална и уверява своите читатели, че екипът ни се старае да спазва и изпълнява най-високите стандарти и етични норми в журналистиката. Благодарим и уважаваме всички колеги, които също го правят.

 

- реклама -