Как един чернокож украинец стана световна звезда покрай сериала „Чернобил“

Всички се подиграваха на новината, че чернокож е участвал в ликвидирането на последиците от аварията на „Чернобил“. Оказа се факт. Такъв човек съществува. Но нямаше да стане известно, ако не избухна скандал в социалните мрежи за това, че в сериала посветен на аварията няма чернокож.

На 1 юни британската сценаристка Карла Мери Суит пише, че е разочарована от сериала, защото в него не участват чернокожи актьори. Следва вълна от критики и иронични забележки към авторката с поучения как трябва да чете повече, защото става дума за СССР. Тя отвръща на всички несъгласни, че са расисти, и заключва профила си.

Така всичко щеше да си остане в рамките на обичайните за социалните мрежи джафкания, препирни и взаимни троления до следващата благодатна за разпри тема. Но 3 дни по-късно един украински сайт изненада всички, включително и поборничката за правата на чернокожите в киното, като показа снимките на Игор Хиряк от Чернобил.

Социалната мрежа “ВКонтакте” през 2016 г. в профила на 49-годишния Игор Хиряк от Череповец, Волгоградска област, се появяват снимки на чернокож младеж, който участва в ликвидирането на последствията от чернобилската катастрофа през 1986 г.

Поводът е 30-годишнината от аварията, а на снимките е самият Игор – единственият засега известен чернокож, участвал в онези паметни събития. Но през 2016 г. никой не обръща внимание на Хиряк освен неколцина приятели в мрежата.

Този месец 52-годишният чернокож украинец се превърна в истинска световна сензация.

Игор Хиряк е роден през 1967 г. в село Покатиловка, Харковска област. За цвета на кожата му официалната семейна история е противоречива.

 

 Той е убеден, че всичките му роднини са руснаци. Майка му е от Белозерск, а баща му руски военен от Харков. Според Игор генът му идвал някъде от предците му. Помни, че прадядо му бил много тъмен и затова даже му викали Циган. Но всички са наясно, че това неговото не са цигански черти, а африкански. Най-вероятно има женско прегрешение с африканец в рода му.

Игор живее в Череповец, препитавайки се като шофьор и механик в местния металургичен завод.

Има син, грижи се за малка ферма, в която отглежда кокошки, ходи за гъби.

В казармата влязъл през 1985 г. Разпределили го в Киев, в 210-а понтонно-мостова бригада на Инженерните войски, поделение 75110.

Войниците от тази част са изпращани да ликвидират последствията от чернобилската катастрофа между април 1986-а и ноември 1990 г.

“В деня на аварията ни вдигнаха по тревога. Никой не ни каза къде отиваме и защо. Беше съобщено просто: учение, врагът отстъпва, ние настъпваме, врагът използва ядрено оръжие, ние – средсва за химическа защита”, спомня си Игор.

Така на 26 април без оръжие, с един противогаз редник Хиряк стига на 4 км от гръмналата АЕЦ.

Заповедта от командването е да бъде положен понтонен мост, по който да се евакуират жителите на Припят. На 2 май през нощта мостът е напълно готов. Игор остава в зоната два месеца и половина. Веднъж дори се оказва на 100-тина метра от централата. После го връщали няколко пъти само за уикендите.

Още същата 1986 г. командирът на поделението полк. Иван Язовски му връчва благодарствена грамота за “образцово изпълнение на дълга към родината”. След уволнението Игор Хиряк се връща у дома в Череповец, където все още живее.

“Тогава дълго време бях под постоянен лекарски контрол и сега все още ми е трудно да кажа дали радиацията е повлияла на здравето ми. Аз съм вече на 52, по-голямата част от живота ми мина, не зная дали щеше да е по-добре, или по-лошо, ако не бях преминал през това изпитание”, казва Игор.

Към славата си е равнодушен. Днес много шум, но утре ще ме забравят, добавя черният ликвидатор.

Игор Хиряк не гледал сериала “Чернобил”, докато не се разшумяло за “черния ликвидатор”. Тогава вече му се наложило бързо да изгледа филма, за да разбере за какво е целият шум. И защо го търсят репортери от всички краища на Русия и света.

“В момента общувам с много журалисти. Имам толкова позвънявания, че ми се вие свят”, пише Игор в профила си “ВКонтакте” на 7 юни.

Тази седмица той участва в телевизионни програми и дава безброй интервюта за вестници, радиа и сайтове от Лондон до Тюмен. Питат го: Трябвало ли е наистина да има чернокож в сериала? Решението е единствено на режисьора, отвръща Игор.

А хобито на Игор е да участва във вазстановки…е получава му се, въпреки в местната армия да няма чернокожи.

 

- реклама -