Дядо Мраз, Дядо Коледа,
снимка: Unsplash

Как Дядо Мраз стана Дядо Коледа?

Дядо Мраз или Дядо Коледа? Въпрос, чийто отговор във всяка държава е различен. Едно обаче е сигурно – погрешно е схващането, че Дядо Мраз е руски образ, наложен от комунистите, най-вече от Сталин.

Кой е Дядо Мраз?

Дядо Мраз съществува много преди Великата октомврийска революция. Неговият прототип не е руски, а много стар славянски образ.

Всичко започва с коледарите, които съществуват още преди славяните да приемат християнството. Те представляват духовете на предците, които идват да се осведомят как са живите. Сред коледарите винаги има един, който е най-страшният от всички.

На него му е забранено да говори. Той е образ на най-старият и грозен дух, другите го наричат „дядо“. А стопаните му дават „подаръци“.

Българският Дядо Мраз

Подобен култ към прадедите е имало и при прабългарите. Той е бил свързан с идването на Новата година, която в началото е била празнувана на 1 април, а после на 1 януари. Но българския прототип на Дядо Мраз може да е заемка както от прабългарската, така и от славянската митология , защото и при двете народности го има, пише Webcafe.bg.

Има и още една версия за прототипа на Дядо Мраз – този път по-руски вариант. Според нея прадядото на съвременния Дядо Мраз е герой от руската народна приказка Мразко или Мраз – червен нос, господар на времето, зимата и мраза. В началото го наричат Дядо Гръм. Той е господар на земята от ноември до март. Женен е за зла жена – баба Зима.

В началото е представен като посивял старец с брада до колене и дебела топла шуба, ботуши, шапки, ръкавици и с вълшебен жезъл, с който замразява хората.

С приемането на християнството от славяните, и особено в Русия, Снежния дядо, заедно с останалите езически божества е низвергнат. Той става зъл и жесток, в басните убива майки и оставя деца сирачета.

През 19-20 век образът на Дядо Мраз отново се появява. Този път в по-софт вариант. За първи път Дядо Мраз идва официално по време на Коледата през 1910 година. Но не е бил широко разпространен.

Дядо Мраз и комунизмът

Когато се създава Съветския съюз, комунистите премахват празнуването на Коледа и размяната на подаръци. Но за да може по-успешно да елиминира Рождество Христово от календара, Сталин решава да върне образа на Дядо Мраз, но с нов имидж. Той идва при децата на Нова година и дава подаръци. Образът е създаден от съветските кинодейци през 30-те години на XX век.

Обикновено е изобразяван в сини дрехи, но не винаги. Според някои тълкуватели целта е да не се бърка със Западния Дядо Коледа, облечен в червено.

В последствие Дядо Мраз придобива компания. Появява се внучка му: Снежанка, която е герой в много руски приказки.

Първоначално Сталин се опитва да премахне и празнуването на детските празници под елхата, традиционно в Русия, но така и не успява. А Дядо Мраз и до днес е желан гост на детските празненства. Но никога не идва в началото, а винаги по средата, и то едва след като специално са го повикали.

Кой е Дядо Коледа?

Прототипът на Дядо Коледа всъщност е Свети Николай, древният християнски епископ от Мира, когото честваме на Никулден. Той се превръща в светец, покровител на децата. Оттам е връзката с подаръците.

Цели векове, от 1200 до 1500 година Свети Никола е единственият, който носи подаръци на децата, но не на Коледа, а на неговия празник – Никулден – 6 декември. Светецът е изобразяван като някои от римските божества като Сатурн – мъж с бяла брада, който има магически сили – може да лети.

Свети Никола пита децата дали си казват редовно молитвите и дали са слушали.

Но с навлизането на протестантството, култът към светците се превръща в проблем, особено в северните европейски страни. Кой да носи подаръците на децата тогава?

Задачата се прехвърля на младенеца Исус, а датата вече не е Никулден, а Рождество Христово. Но тази интерпретация не сработва, тъй като младенецът Исус е много мъничък, за да носи подаръци, и е беззащитен, за да плаши децата.

В Германия се появяват страшни образи, базирани на свети Никола, но не като светец, а като някой, с когото плашат децата, за да слушат.

В Холандия обаче малки и големи не искат да се откажат от Свети Никола, който носи подаръци. Те го наричат Sinterklaas и пренасят този образ и в колониите от Новия свят, в днешна Америка, където легендите за германските страшни образи също покълват.

По време на първите заселници американската Коледа е доста различна от съвременната. Хората излизат, пият много алкохол, събират се големи тълпи. Така е и в Англия. Няма образ, който да носи подаръци.

В началото на 19 век всичко това се променя, благодарение на редица поети и писатели, които възпяват Рождество Христово като семеен празник и връщат образа на Свети Никола. Той носи подаръци за добрите деца, а за лошите пръчка.

Реално Дядо Коледа е взет от магическия раздавач на подаръци Свети Никола, от който са махнати всички връзки с религията и са му привнесени чертите на страшните германски духове, които дават подаръци.

В крайна сметка има и значение как наричаме добрия старец с пълен с подаръци чувал, ако той ни носи радост и усмивки?

- реклама -