Как да защитим дома си от кражби по празниците

Как да защитим дома си от кражби по празниците. МВР отчита ръст на домовите кражби спрямо 2021 г. Ръст в домовите кражби спрямо миналата година. Това показват данните на МВР за първите десет месеца на годината.

Рискът от обири става още по-голям

по време на почивните дни, когато традиционно хиляди тръгват на път и оставят празни домовете си. Последните дни на годината се оказват и най-атрактивни за престъпниците. Най-често обирите стават преди обед – между 9 и 12 часа или късно вечер в края на седмицата, информира NOVA.

Най-уязвими са ниските етажи – до трети,

а най-често в плячка на крадците се оказват парични суми, ценни вещи и бижута. За първите 10 месеца на годината са извършени над 17500 кражби и са разкрити около 5400. Половината от домовите кражби са извършени в София.

 Според криминалистите обирджиите действат

все по-бързо, професионално и организирано. Между две и три минути. Толкова средно са необходими на крадците, за да проникнат в дома ни, разкриват експерти. Не малка част от кражбите обаче остават извън статистиката на МВР.

В същото време на пазара се предлагат все по-модерни варианти за защита и

сигнализация, че крадците са в дома ни.

90% от българите подценяват риска от проникване на крадци, смята експертът по заключващи системи Илиян Царибродски. Огромна част от клиентите му търсят помощ едва когато са станали жертва на кражба.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено