Как да си купите къща за 1 франк в Швейцария

Община Гамбароньо в южния швейцарски кантон Тичино реши да продаде традиционни селски къщи (рустици) само за един швейцарски франк. Тези сгради са служили като конюшни, но по-късно са превърнати в старинни каменни ваканционни къщи, пише Pariteni.bg.

Докато традиционните туристически дестинации, включително популярните ски курорти в швейцарските планини, бяха силно засегнати от липсата на туристи през последните две години, кантон Тичино процъфтява благодарение на местните жители, идващи тук на почивка.

Тъй като село Гамбароньо се намира в отдалечен район, то е станало много порутено след отлива на жители. Общинският съвет се надява, че продажбата на къщи за един франк ще помогне за постепенното му възстановяване.

Желаещите да закупят имот на символична цена са длъжни да се съгласят с ремонта му в традиционен селски стил. Кметът на село Джанлуиджи Дела Санта обясни, че ще бъдат разгледани само онези кандидати, които се интересуват от изучаване на италиански и интегриране в местния живот.

„Всеки, който купува селски имот за един франк, трябва да се интересува от историята на това място. Не е за хора, които просто искат ваканционен дом на слънце“, каза Дела Санта.

През 2019 г. друго село в Тичино продаваше къщи на безценица. Още по-рано, през 2017 г., властите на село Албинен в кантон Вале предложиха пари за преместването. И малко селце близо до Люцерн реши да плати на всички под 30-годишна възраст, които искат да се установят тук, повече от 1000 долара в брой.

- реклама -