Как да се облечем за интервю? 5 съвета за мъжете

„По дрехите посрещат, по ума изпращат“ – всеки е чувал тази известна поговорка, която крие в себе си огромна доза истина – представителният външен вид е ключов за успешните взаимоотношения, особено в бизнес средите. Днес ще ви споделим своите пет съвета за представителен външен вид за господата, които се готвят за интервю за работа.

Влияе ли облеклото на успеха?

Италианският моден консултант Алберто Девелаго казва, че когато обличаме подходящи дрехи, ние се чувстваме добре, а това ни прави истински успешни. Това е и първият ни съвет – важно е не само да следваме модните тенденции, но да установим баланс между тях и личния си вкус. Разбира се, има и известни правила, към които трябва да се придържаме, за да изглеждаме представително, особено във формалната сфера на живот.

Ако се подготвяте за интервю в сферата на правото или политиката, най-подходящият тоалет за вас е костюм в комбинация с бяла риза и вратовръзка, като цветът на костюма и вратовръзката е добре да бъдат тъмносиньо или черно.

В сферата на финансите, особено когато става дума за работа с клиенти, трябва да се внимава с изразяването на стила, защото най-важното при тази работа е вниманието да е изцяло насочено върху потребителя. Ако на интервю за потенциална работа като банков служител сме облечени прекалено екстравагантно или ярко, вниманието на човека отсреща ще бъде фокусирано единствено върху външния ни вид, което няма да създаде добро впечатление предвид естеството на работата, за която кандидатствате. И все пак правилата в сферата на банковото дело не са толкова строги подобно на тези в правото и политиката, затова и спокойно можете да си позволите риза с ненатрапчив десен с шарки, или дори цветна риза, стига да е в по-семпъл нюанс.

Кои панталони са позволени за интервю?

Както вече разбрахме, има сфери на работа, които изискват строго формално облекло, състоящо се от едноцветен костюм в неутрален цвят, но в зависимост от това за каква работа кандидатствате, можете да си позволите да се появите на интервю и с по-неформална визия, например с мъжки дънки – answear.bg. Разбира се, дори да сте почитатели на спортно-елегантния стил, ограничете се до изчистен класически модел дънки без никакви кръпки или други ефектни детайли.

Освен класическите предложения от деним, можете да заложите и на други спортни панталони, например в кафяв или тъмнозелен цвят – тези разграничавания от строго формалното облекло са приемливи както за банковата сфера в известни граници, така и при кандидатстване за работа в държавна институция.

Дори да се готвите за интервю за работа в сферата на услугите, където дрескодът рядко е формален, бихте създали чудесно първо впечатление ако отново сте се постарали за прилежния си външен вид. За да не изглеждате твърде официално облечени, но все пак да имате елегантна визия, ви съветваме да съчетаете дънки със спортно сако или семпла риза с изчистен дизайн.

Качеството има значение

Ако търсите подходящо облекло специално за интервю за работа, все пак препоръчваме да се спрете на дрехи, които бихте носили и по други поводи в живота си. За да ви служи дълго облеклото, на което сте се спрели, е от значение то да бъде с високо качество – помнете, че инвестирайки малко повече във външния си вид не плащате просто за марка, а за дълъг живот на облеклото си. Качествените сака например не са лепени, а са съшити от три пласта канава, които позволяват на материята да диша и предотвратява отделянето на неприятна миризма при изпотяване или голямо вълнение – емоции, които непременно ще ви завладеят на дългоочакваното интервю. При дънките свидетелство за високото качество е дебелият здрав деним, от който са изработени.

Надяваме се съветите ни да са ви полезни при избора на облеклото ви за следващото интервю. Не забравяйте освен да изглеждате добре, да бъдете и уверени – изпълните ли тези две условия, е напълно възможно позицията да е ваша!

 

- реклама -