Как да разберете дали ви мамят с кола втора ръка (+ Бонус)

Как да разберете дали ви мамят с кола втора ръка? Статистиката показва, че обикновено прекарваме от 3 до 5 години в шофирането на един и същ автомобил. Това означава, че на всяко десетилетие сме застрашени 2 или 3 пъти от това да бъдем измамени.

И така, колко рискована наистина е

покупката на кола втора ръка

в днешно време? Проучване на платформата carVertical показва в кои държави най-често се продават автомобили втора ръка с превъртени километражи. Компанията е прегледала данните от 900 хил. проверки на автомобилна история за изминалата 2021 г.

По-специално Балтийските страни като цяло са с най-лошите показатели, според нашите открития. Латвия е на първо място, като над 24% от проверените превозни средства показват знаци на измами с километража. Естония и Литва не изостават в класацията, заемайки следователно трето и четвърто място.

Балтийските държави представляват малък пазар.

Що се касае до пълния брой манипулирани превозни средства, следва да погледнем още по на изток и на юг, към страни като Румъния (второ място), чиито процент на манипулациите с пробега стига почти 20%, също като при Русия и Украйна. Полша (12%) и Унгария (14%) също следва да бъдат споменати, както и Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и Сърбия, където почти 10% от всички автомобили са с фалшиви показания на километража.

carVertical

Този тип измама не е толкова разпространен

в по-заможните страни от Западна Европа, в които хората обикновено купуват нови коли. И все пак, дори там проблемът е по-често срещан от очакваното.

Колко скъпо струват измамите с пробега?

Проблемът с превъртането на километража е „тих“, но много скъпоструващ. Според данните от Европейската комисия, измамите с пробега причиняват щети от около 9,6 милиарда евро на година.

Много употребявани автомобили в Източна Европа пристигат от пазари като Германия, Франция, Белгия, Нидерландия и Италия. Около 30-50% от тези коли, търгуващи се отвъд граница са с фалшив пробег. И докато изчисляването на щетите за икономиката е трудно, механизмът на действие е доста прост:
Когато купувате превозно средство с манипулиран пробег, вие надплащате (около 25%). Оказва се, че плащате дори още повече по ремонти, а накрая… Разбирате, че е изключително трудно да продадете колата в бъдеще.

Как да избягвате колите с превъртени километражи

За съжаление, е малко вероятно измамите с пробега да намалеят и да се превърнат в по-малък проблем през 2022, а дори и след това. Това престъпление е изключително трудно наказуемо, както защото е трудно да се докаже, но и поради причината, че такива наказания реално няма.

И ето, че отново наблюдаваме разликата между Западна Европа, в които превъртането на километража е сериозно престъпление, а властите са упълномощени да наказват за него, и Източна Европа, където това не се възприема чак толкова сериозно.

Като такъв, за купувача е най-добре да помисли за проверка на автомобилната история. Чрез проверка на VIN номера на всяка една кола ще имате възможност да разберете как пробегът й се е променял с времето. Това ще ви помогне да стоите далеч от измамите, като избирате единствено возила с реални показания на километража.

Като се има предвид недостига на чипове, който е проблем за автомобилните производители, вторичният пазар вероятно ще бъде по-изкусителен от всякога и затова е добре да бъдете подготвени за всички трикове, с които търговците ще се опитат да ви изненадат.

- реклама -