сол

Как да разберете дали консумирате твърде много сол?

Тялото ни почти винаги сигнализира, когато е в опасност. Това важи и за излишния прием на сол. Ако изведнъж започнете да забелязвате, че имате отоци, тежест в краката, повишено кръвно налягане, през нощта сте ожаднели, кожата ви е изсъхнала, тогава най-вероятно организма ви предупреждава, че трябва да намалите солта.

Защо прекомерният прием на сол е опасен?

Ако системно прекалявате със солта, съществува риск от нарушаване на лимфното движение, а от там и появата на оток. Кръвното налягане може да се повиши, което е особено опасно за пациентите с хипертония. Може да се появи и дискомфорт в краката – тежест, подуване и дори крампи.

Ако дълго време пренебрегвате сигналите на тялото да намалите приема на сол, това ще доведе до проблеми със сърдечно-съдовата, с костната и мускулната системи, с лимфния поток, със ставите. Солта също може да навреди на бъбреците и да предизвика развитието на камъни в тях. Обхватът на негативните въздействия е изключително широк.

Вреди ли солта на фигурата?

Умереният прием на сол не влияе по никакъв начин на фигурата ви. Въпреки това, прекомерните или недостатъчни количества от това вещество в диетата могат да имат отрицателно въздействие. Поради нарушение на движението на лимфата, метаболизмът се забавя и съставът на всички телесни течности се нарушава.

Трябва ли напълно да се елиминира солта от диетата?

„Силно обезсърчавам това“, казва диетологът. Всичко трябва да е умерено. Разбира се, прекомерният прием на сол е вреден за много телесни функции. Но дефицитът по същия начин ще се отрази негативно на същите органи.

- реклама -