имущество, декларации, властта, влог, възнаграждение

Как да пресметнем колко ток харчим

На фона на опасенията от енергийна криза през идната зима заради намалените или напълно спрени руски доставки и нарастващите цени в глобален мащаб,

все повече са тези, които се замислят как да пестят енергията. Но как да стане това?

За разлика от парите в брой, за чието намаляване бързо разбираме, когато това ни се случи, за много от нас енергията е много по-абстрактна „валута“,

когато я използваме в ежедневието си, пише ДПА, цитирана от БТА.

Ние трудно можем да преценим количеството електричество, което използваме, най-вече защото не виждаме как то „намалява“, като например банкнотите в портфейлите ни.

И все пак, как да контролираме колко електроенергия потребяваме?

Универсалната мерна единица за измерване на енергията се нарича киловатчас (кВтч). Един киловатчас е количеството енергия, необходимо за захранването на уред от 1000 вата в продължение на един час, пояснява на сайта си дружеството ЕНЕРГО-ПРО.

Можете да направите много, ако разбирате какво означава това, или можете почти нищо да не направите, допълва ДПА.

Какво можем да направим с 1 киловатчас електрическа енергия?

За да ни помогне да разберем колко енергия обичайно използваме в дома си, германската Асоциация за енергийна ефективност (HEA) изчислява какво можем да направим с 1 киловатчас електрическа енергия.

И така.

1 кВтч електричество е достатъчен за:

– да бъдат направени около 70 чаши кафе;

– да бъде сготвено ястие за 4 души в електрическа готварска печка;

– почти 2 часа почистване с 600-ватова прахосмукачка;

– да бъдат изсушени около 11 килограма пране при използване на еко програма на пералня, която работи в режим между 40 и 60 градуса по Целзий;

– да бъде изпечен кекс;

– да бъдат приготвени около 130 филийки препечен хляб;

– един мъж да се обръсне около 2000 пъти;

– да сушите косата си в продължение на 1 час с 1000-ватов сешоар;

– да гладите в продължение на около половин час с електрическа парна ютия;

– една лампа с 9-ватова енергоспестяваща крушка да свети в продължение на около 111 часа;

– да гледате около 12 часа телевизия на 55-инчов телевизор (140 см) с плосък екран;

– да играете на игрова конзола „Плейстейшън“ (PlayStation) в продължение на около 5 часа.

Колко електроенергия използваме?

Замисляли ли сте се колко киловатчаса електроенергия използвате годишно? По принцип това зависи от страната, в която живеете.

По данни на Агенцията за енергийна информация (EIA) на САЩ,

годишното потребление на електрическа енергия средно на човек от населението варира през 2019 г. от под 100 киловатчаса в най-бедните държави в света, през 4260 кВтч в Унгария,

4750 киловатчаса в България, 5005 кВтч в Гърция, 6306 киловатчаса в Германия и 6702 кВтч във Франция, до 12 154 киловатчаса в САЩ и 14 612 кВтч в Канада.

През 2019 г. най-високо е годишното потребление на електрическа енергия на човек от населението в Норвегия (23 210 кВтч) и Исландия (51 699 киловатчаса).

Обикновено колкото по-голямо е едно домакинство, толкова по-малко е годишното потребление на електроенергия на човек в него.

Причината – най-често всички лица в домакинството използват съвместно редица уреди, като телевизор, готварска печка или хладилник, уточнява ДПА.

Правителства и лидери от ЕС призовават гражданите да пестят енергия

Лидерите и правителствата на редица страни от Европейския съюз призовават своите граждани да пестят енергия поради намаляването или спирането на руските доставки и опасенията от енергийна криза през предстоящата зима.

Преди дни френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Асошиейтед прес, призова за рязко 10-процентово свиване на потреблението на енергия във Франция през следващите седмици и месеци, за да не се стигне до режим на тока.

Макрон предупреди, че може да се наложи да бъде обмислено принудително пестене на енергия, ако доброволните усилия не са достатъчни.

Подготвя се план за режим на тока, който ще бъде приложен като „крайна мярка“ в случай на необходимост, каза френският президент.

„Най-добрата енергия е тази, която не потребяваме“, заяви Макрон.

Той призова френските фирми и домакинства да пестят енергия, включително и като намаляват отоплението или охлаждането на помещения.

През август в Испания бяха въведени мерки за пестене на енергия.

Те предвиждат осветлението на обществените сгради и на витрините на магазините да бъде изключвано през нощта.

Разпоредено е климатичните инсталации в обществените сгради, хотелите, ресторантите и магазините да бъдат настроени така, че да не охлаждат до под 27 градуса по Целзий, информира Ройтерс.

- реклама -