Лорита Радева пред FN: Как да получим безплатни контейнери за разделно събиране на отпадъци

Безплатни контейнери за разделно събиране на отпадъци могат да получат жителите на София. Услугата се предоставя както за регистрирани етажни собствености, така и за отделни домакинства. Подробности за инициативата даде пред FN председателят на Комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева. 
Госпожо Радева, кое Ви накара да потърсите варианти за по-гъвкав достъп до контейнерите за разделно събиране на отпадъци?

Сегашното разположение на съдовете за разделно събиране на отпадъци не е удобно на голяма част от гражданите, които имат желание да го правят. В районните администрации и в Столичната община постъпват много запитвания дали могат да бъдат преместени точките на събиране и да се увеличат контейнерите. Сутрин никой не иска да върви в посока обратна на работата си и да носи няколко торби, за да ги изхвърли разделно. Затова сега всеки, който има желание да си събира отпадъците разделно, може да подаде заявление за предоставяне на индивидуални контейнери.

Има ли някакви изисквания към гражданите?

Гражданите могат да поискат индивидуални съдове за ползване от етажната собственост или от отделно домакинство. Те са с вместимост 120 или 240 литра. Ако са в междублоково пространство задължително трябва да бъдат заградени, за да нямат достъп до тях външни лица. До това място обаче трябва да могат да стигнат специализираните автомобили, които събират съдържанието на съдовете.

Задължително трябва да бъде регистрирана етажаната собственост, за да се знае точно но кого се продоставя улугата. Да има решение на общото събрание, кето е регистрирано в районната администрация и в него се посочва кой е избраният домоуправител. Заявлението за сключване на договор за предоставяне на контейнери се подава към съответната организация, която сметосъбира на адреса. На сайта на Столичната община в отдел „Околна среда“ ще бъде качена информацията кои организации кой административен район обслужват, за да може гражданите да подадат заявленията си.

Как ще се осъществява контрол върху извършваната услуга?

Хубаво е копие от заявлението да се изпрати до заместник-кмета по зелена система – така и ние ще знаем къде сметосъбират фирмите, кои са обслужваните домакинства или етажни собствености. Това ни дава възможност да проследим къде се отзовават фирмите, доволни ли са гражданите от качеството на услугата и какво бихме могли да изискваме от фирмите-изпълнители ако има пропуски.

 

Ще доведе ли това до намаляването на такса смет за гражданите?

На национално ниво се работи по нова методика за сформиране на такса смет. Надяваме се 2021 година да имаме вече такава методика и тя да даде възможност на хората разделното събират отпадъци да намалят количеството боклук, който изхвърлят в съдобете за битов отпадък. Важно е да отбележим, че разделното събиране и предоставянето на съдовете е напълно безплатно. Домакинствата, които ще подадат заявления могат да изберат дали да ползват 120 литрови контейнери или чували, като това се посочва в молбата. Очаква се най-рано през март месец организациите да дадат отговор как биха могли да удовлетворят нуждите на гражданите.

Какви грешки най-често допускат гражданите при разделното събиране на отпадъци?

В съдовете за стъкло освен бутилките и бурканите се поставят счупени чаши, порцеланови чинии, крушки, автомобилни стъкла, прозорци. А там е мястото на всички бутилки по видове и по цвят, на буркани от храни – но те трябва да са почистени от храната. Също така бурканчета и стъкла от изразходваната козметика.

 

В съдовете за хартия пък често се слагат салфетки, мазна хартия от банички, което е грешно. След употреба тя вече е загубила качеството си на чиста хартия за рециклиране. Омазнена кутия от пица, санитарни материали, пластмасовите чаши и чинии след парти заедно с остатъците от храна – скането им в контейнера разваля и останалите правилно събрани продукти.

- реклама -