Как да поискаме повишение на заплатата по време на криза?

Как да поискаме повишение на заплатата по време на криза? Преговорите за повишение на заплатата по време на икономическа криза винаги са по-трудни.

Когато пазарът на труда е „горещ“,

служителите имат предимство, защото компаниите се борят за най-добрите таланти и са готови да предложат щедри социални придобивки и бонуси. По време на рецесия обаче, нещата стават

малко по-сложни.

В секторите, които предприемат съкращения, обикновено конкуренцията между кандидатите за едно работно място се засилва.

И ако служителите са твърде

настоятелни в процеса по предоговаряне на своите заплати, работодателите им може да предпочетат да изберат друг кандидат, който би бил по-гъвкав по отношение на заплащането.

Какво трябва да направите, ако не сте доволни от заплатата си?

За да си спестите напрежението и излишните пазарлъци, когато решите да поискате повишение на заплатата, е добре преди това „да си напишете домашното“, пише Forbes.

Това включва събиране на максимално изчерпателна информация за условията в останалите компании от сектора.

Можете да разпитате колеги

и познати за това какво се случва в индустрията и какви са актуалните възнаграждения и условия на труд, като това включва не само чистата заплата, но и допълнителните придобивки, като допълнително право на почивни дни, здравни осигуровки, бонуси и т.н.

Освен това е добре да сте наясно

с това какво точно искате и под каква граница не бихте отстъпили. Дайте приоритет на нещата, които считате за важни и не приемайте преговорите твърде лично.

След края на пандемията има натиск от страна на някои компании към служителите да се

върнат в офисите.

Ако и на вашето работно място случаят е такъв, можете да обвържете този ангажимент с искането за по-добро възнаграждение или да договорите възможност за „хибриден“ модел между работата от вкъщи и присъствието в офиса.

Как да преговаряте с фирмата, за която работите?

Преговорите с работодателя могат да бъдат неловки в определени случаи, тъй като имате чувството, че се „пазарите“ с хората, с които трябва да работите.

Много служители се притесняват,

че ако поставят твърде високи изисквания, те няма да бъдат изпълнени. От друга страна, ако не са достатъчно настоятелни, биха се лишили от възможността да получат повече пари за своя труд.

Балансът между тези крайности изисква предварителна подготовка и готовност за известни компромиси,

но не твърде големи.

По време на криза заемането на твърда позиция може да има обратен ефект. Семейството, приятелите и колегите ви може да ви съветват да настоявате за „всичко или нищо“,

но даването на подобни съвети

е лесно, когато не става въпрос за собственото работно място.

Има много хора, които смятат, че трябва да „победят“ другата страна в процеса на преговорите и да получат всичко, което искат. Това обаче обикновено не се случва.

Обикновено резултатът е, че

получавате между 70% и 80% от това, което сте поискали.

Същото важи и за компанията, така че най-успешните преговори са онези, от които всички си тръгват удовлетворени.

Не всички компании водят преговорите за заплати по един и същи начин. Някои се опитват да заобиколят договарянето и просто предлагат своята „най-добра оферта“. Други предпочитат да започнат с по-ниска оферта, за да „тестват“ дали служителят е склонен на компромиси.

Коя е най-правилната стратегия? 

Според експертите в областта на трудовите взаимоотношения, един от най-ефективните методи е да поискате около 20% повече, отколкото наистина искате, така че да си оставите „място“ за преговори.

Освен това е добре да имате аргументи в подкрепа на вашите искания и да напомняте на компанията защо сте най-добрият ѝ служител. При всички случаи обаче е добре да оставите емоциите настрана и да се съсредоточите върху получаването на това, което заслужавате.

След приключване на преговорите остават още няколко неща за вършене. Добре е да прегледате внимателно офертата в писмен вид, за да сте сигурни, че всичко описано в нея, отговаря на вашите желания.

А ако не сте стигне до споразумение, колкото и да ви е неприятно, ще трябва да съобщите на настоящия си шеф, че ще се наложи да напуснете. Дори и при такова развитие на нещата обаче, е добре да се спазва добрия тон и да се разделите с взаимно уважение.

Добра практика е да предложите да помогнете с допълнителната работа по време на периода на предизвестие.

В крайна сметка, става въпрос за бизнес, и когато едната страна не е доволна от сделката, която получава, е съвсем нормално да потърси други алтернативи.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено