Как да подредим разходите си – предвид растящата инфлация (Съветите на експертите)

Нарастващата инфлация и по-големите разходи около коледните празници поставят все повече хора пред въпроса как да оптимизират разходите си.

Повечето експерти съветват да направим подробна разбивка на месечното си потребление, а Националният статистически институт предоставя възможност да изчислим личната си инфлация.

Традиционно Националният статистически институт представя месечна и годишна инфлация, като и двата показателя се изчисляват на базата на усреднена потребителска кошница.

Тя обаче не е валидна по един и същи начин за различните домакинства, тъй като начинът им на живот предпоставя различно потребление.

Ето защо експертите съветват първо да направим месечна подробна разбивка на разходите си. Това означава, че ако излезем от супермаркета с покупки на стойност 100 лева, подробно да разпишем каква част от тях са за хранителни продукти, хигиенни материали, цигари и кафе например.

От една страна това ще ни помогне да премахнем ненужни разходи за стоки, които са ни изкушили, а от друга – да проследим как всяка необходима стока или услуга, която потребяваме, променя цената си.

Това може да стане чрезкалкулатора за лична инфлация на Националния статистически институт, който бе разработен още през 2010-та година, предаде БНР.

В него стоките са групирани и можем да проследим например каква е инфлацията при хранителните продукти и безалкохолните напитки, които потребяваме.

Графиките на месечно и годишно изменение ще покажат какво е отклонението на нашата лична инфлация спрямо средностатистически изчисления индекс, което от своя страна би трябвало да ни помогне да планираме по-добре бюджета на домакинството.

Последната прогноза, направена от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, е, че догодина годишната инфлация ще бъде от 5 до 6 на сто.

- реклама -