Как да подготвим Коледа, без да се лишаваме от самия празник?

Как да подготвим Коледа, без да се лишаваме от самия празник? Не забравяйте в списъка със задачи да отделите и достатъчно време за семейството си. Коледа е любим празник, който всички искаме да прекараме с най-близките си, за да споделим с т​я​х радостта от раждането на Христос.

Но подготовката за него включва много дейности, които не може да бъдат избегнати, а и обикновено не искаме да пренебрегнем: да украсим дома си, да сготвим нещо вкусно и да угодим на близките си. И често зад тази суматоха се губи усещането за празник. След голямата подготовка се оказва, че на Коледа домакините, които са се погрижили за чудесните празнични трапези, са уморени и без особено настроение.

Как можем да се подготвим за Коледа с полза за душата си и как да опростим подготовката за празника? На тези въпроси ще дадем отговори днес.

Вложете творчество

Изобщо не е необходимо да прекарвате седмицата преди Коледа в търсене на рецепти за салати и постни ястия за Бъдни вечер например. Това не означава, че трябва да оставите любимите си хора без празнична трапеза – в никакъв случай! Можете да проявите креативност и да организирате нещо просто, но необичайно. Ще бъде ново и интересно, но няма да отнеме много време и усилия. Просто подходете към проблема творчески: измислете нестандартно коледно меню, а ако все пак не искате да изневерите на традицията, пригответе тези свои любими ястия, които не изискват часове в кухнята.

Основното почистване не е задължително

Може би най-важното преди празника е да определите правилно приоритетите си. Ако не направите почистване преди Коледа, светът няма да спре да се движи. Прекарайте време със семейството си, направете заедно коледната украса на дома и вкусната трапеза и т.н. Тези неща са много по-важни от това да вкарате къщата си в перфектния ред.

Съсредоточете се върху това, което е наистина важно

Подготовката за Коледа трябва да е свързана преди всичко с вътрешна настройка. Хубаво е да се опитаме да се помирим с тези, с които сме се скарали, поне от нашия семеен кръг. Ако се чувствате виновни към някого, не забравяйте да поискате прошка.

Втората важна задача е да се научите да давате на близките си хора любовта си. Всички ние искаме преди всичко да бъдем прегръщани, обгрижвани и обичани, а след това ще започнем да споделяме топлина и грижа (вероятно). Така че е добре да се преконфигурирате и да помислите: знаете ли как да давате любов, или сте свикнали да я получавате само от другите?

Коледа е прекрасен повод да благодарите на Бог за всички хубави неща, които са ви се случили през изминалата година, за всичко, което имате. Можете също така да поискате каквото ви е на сърце. И все пак обобщаването обикновено е насочено към нашите постижения и успехи и тази перспектива невинаги е свързана с благодарност. Подготовката за Коледа до голяма степен се състои в това да погледнеш живота си от другата страна и да видиш колко дарове имаш в него. Рядко благодарим, най-често просто питаме и искаме. Така че нека променим този факт!

Заедно със семейството

Коледа не е времето, когато трябва да се събирате с рекорден брой познати, роднини и кръстници. Това е ден, който трябва да бъде изкаран възможно най-пълноценно ​- с най-близките ни хора. И подготовката за празника не бива да ни лишава от самия празник. Понякога тя става по-важна, заема всичките ни мисли и отнема силите ни и ние сме много по-емоционално ангажирани в нея, отколкото след това.

Трябва да промените приоритетите си и да управлявате времето си правилно. По-лесно е да се приготвя малко по малко, отколкото да оставите всичко за последния ден. Така че направете списък със задачите за вършене и след това смело задрасквайте всичко ненужно или изпълнено от него.

Вместо суетене добавете към този списък времето, посветено на вашето семейство. Вървете заедно. Много е важно. Освен това е от значение не само да отидете заедно на църква, но и да карате кънки на ледената пързалка, да направите снежен човек. Това са мили спомени, които ще стоплят винаги както вас, така и вашите деца.

Подарете усмивки на тези, които са в затруднено положение

Сега е моментът да станете магьосници и да зарадвате някого. За съжаление, има много хора в нужда. Протегнете ръка и подарете малко светлина и на тях. Дарете част от купищата играчки на детето ви на дом за деца, лишени от родителска грижа, пригответе нещо вкусно за възрастни хора, които са самотни, организирайте благотворителен коледен базар и т.н. Редица са начините да помогнете и да зарадвате хора в затруднено положение. Необходими са само желание, добро и милосърдно сърце, вяра и съпричастност.

Нека тази традиция бъде задължителна част от плана ви за подготовка за Коледа. Важно е не само сърцето ни да гори от радост и любов към Христа, но и да можем да запалим този огън или поне малка искра от него в други сърца.

- реклама -