тапа, Тракия, цистерна, магистрала, катастрофа

Как да подготвим колата преди дългото пътуване?

След края на зимата и вече настъпилата пролет – температурите започват да се повишават. Дойде  времето и за смяна на зимните гуми с летни.

Кога точно трябва да бъде направено това и какви са глобите, ако не го направим навреме?

„С повишаването на минималните дневни температури започва и подмяната на гумите – от зимни към летни. Това се прави, защото лятната гума е по-устойчива на високи температури – спира по-добре“, обясни Мартин Сираков, който е търговски представител на фирма за гуми.

Според него у нас се наблюдава масова практика за оставяне на старите зимни гуми и през лятото с аргумента, че „това им е последен сезон и са за изхвърляне“.

Проблемът е обаче, че износените зимни гуми не спират толкова добре, уточни търговският представител.

„Когато се налага рязко спиране или спиране на мокро, зимната гума не е толкова добра“, категоричен е Мартин Сираков. Той допълни, че зимни гуми се ползват при температури под 6 градуса.

В закона е записано, че гумата трябва да има съответната дълбочина на протектора, т.е. там не става дума за сезонност и в този смисъл шофьорите не могат да бъдат глобени.

„Разликите при гумите са основно в консистенцията на каучуковата смес.

Лятната гума е с по-твърд каучук, както и с по-големи и прави канали. Сезонната гума е микс – тя е с каучука на лятната гума, но със зимна шарка на протектора.

Зимната гума е с мека каучукова смес и канали, които позволяват по-добро сцепление с пътя при температури под 6 градуса“, обясни още Мартин Сираков.

- реклама -