Как да подадем попълнената си данъчна декларация

Националната агенция за приходите ще публикува предварително попълнените данъчни декларации за физическите лица.

Както и в предишни години те са достъпни чрез персонален идентификационен код или електронен подпис.

От приходната агенция предупреждават, че формулярите може да не са достъпни още в сутрешните часове, а по-скоро ранния следобед.

Данните в тях трябва да бъдат допълнени, ако се налага и след това потвърдени от потребителите, заяви за БНР говорителят на приходната агенция Антония Иванова.

През март можем да използваме и пет процента отстъпка от данъка за довнасяне.

В предварително попълнените декларации се съдържа цялата информация за доходите – облагаеми – т.е. възнаграждения от договор или хонорар,

изплатени от юридическо лице (работодател или самоосигуряващ се) или необлагаеми, каквито са ваучерите за храна.

„Както и за ползваните облекчения, които са през работодател през изминалата година“, заяви за БНР говорителят на приходната агенция Антония Иванова и даде пример с облекченията за родители, ползвани през работодател.

„Това са именно за изплатените доходи от друга стопанска дейност като например за наем, за обезщетения, за пропуснати ползи или неустойки, награди от игри, от състезания, конкурси“, посочи експертът.

Има и доходи, които данъкоплатецът сам трябва да допълни, припомни Иванова.

„Например едно физическо лице, което е придобило доходи от упражняване на свободна професия или дейност като земеделски стопани, към автоматично попълнената сума трябва да добави и сумата за доходите, които са придобили от трети физически лица“, обясни тя.

През март при онлайн попълване на данъчната декларация можем да използваме 5% отстъпка от данъка за довнасяне, ако има такъв. 

Плащането му обаче също трябва да стане до края на месеца, а съветът към тези, които възнамеряват да се възползват от тази възможност,

е „предварително да си проверят дали имат такива публични задължения към момента на подаване на декларацията.

Ако имат, е необходимо да ги платят и след това да подадат и своята декларация“.

Тази година данъчната кампания за физическите лица приключва на 2 май, а до септември има възможност за еднократна корекция на данните.

- реклама -