Как да почиваме за Великден без пари?

Как да почиваме за Великден без пари? Над 300 000 души са тръгнали на път покрай четирите почивни дни около Великден, от които 60 хиляди отиват в чужбина, а другите остават в страната. Ентусиазмът от премахнатите пандемични ограничения обаче е попарен от скочилите цени на всичко – транспорт, храна, хотели, ресторанти, пише „24 часа„.

Въпреки това има вариант за нетипичен Великден и почивка

за хората, които не са успели да си направят резервация или нямат възможност да заделят допълнителни средства за празнуване.

Екопътеки, спортни състезания, разходка до място с лековит минерален извор или природна забележителност, защо не и пикник сред природата, няма да натежат кой знае колко на джоба.

От днес до 28 април например в София има безброй

събития по спортна инициатива, насочена към децата. А в събота, неделя и понеделник във всеки мол има забавление за най-малките. За запалените природозащитници в неделя в 11 часа пред НДК има събитие “Великден без клетки”. Там за децата ще има професионален художник, който ще рисува по лицата им. А в събота в парка “Кестените” в Банкя ще се боядисат 2022 яйца.

Извън столицата в радиус до около 30-40 километра

има много възможности за еднодневен излет сред природата, а до част от тях може да се стигне и с обществен транспорт. Такова е пътеката на здравето до село Кладница. Вариант на тази разходка е и от последните къщи на Владая към Златните мостове.  Пътека на здравето има и край Банкя, която е достъпна с влак от Централна гара.

За посещение в парка на двореца “Врана”

е нужен един следобед. Освен зеленина, алпинеум и много екзотични видове дървета може да се разгледа и самият дворец. На разстояние от 40 км край столицата могат да бъдат посетени цели 40 манастира, като най-близкият е Драгалевският женски манастир.

До екозона “Форос” до Бургас може да се стигне с велосипед.

До екозона “Форос” до Бургас може да се стигне с велосипед. СНИМКА: Елена Фотева

Хората и гостите на Бургаснапример могат да си направят импровизиран пикник на плажа или на Минералните бани, който да им излезе почти без пари. Може

да се съчетае приятното с полезното– да се разпъне хамак в гората, но и да се разгледа археологическият комплекс Акве Калиде, известен с прочутата баня на Сюлейман Великолепни, която е изцяло реставрирана. А на крайбрежната алея на Северния плаж вече работят повечето капанчета. Към солниците може да се направи пикник, но без огън и скара.

Няколко плажни заведения в Бургас вече работят.

Няколко плажни заведения в Бургас вече работят. СНИМКА: Елена Фотева

Може да се поспортува и в парк “Езеро”, който е на 150 метра от морето и 20 минути пеша от центъра на Бургас. Има няколко тенискорта, конна база.

Екозона “Вая” е едно от най-красивите места,

рай за рибари и орнитолози, над района минава част от главния миграционен път на птиците “Виа Понтика”.

Защитената местност Пода е другото място, до което може да се стигне и без автомобил. До него има изградена велоалея, а там само на един квадратен километър се срещат 284 вида птици.

Реставрираната баня на Сюлейман Великолепни в Бургас може да се види в археологическия ком плекс Акве Калиде.

Реставрираната баня на Сюлейман Великолепни в Бургас може да се види в археологическия ком плекс Акве Калиде. СНИМКА: Елена Фотева

Екозона “Форос” е на Мандренското езеро. На едноименния полуостров могат да се разгледат останки от града, исторически предшественик и символ на Бургас.

Евтина екскурзия до 30 лева на човек могат

да си организират семейства от Монтанадо Берковица, за да видят старинната часовникова кула, чешмата Малинарка, причудливия паметник на Йордан Радичков и лековитото кладенче в село Балювица. От уста на уста върви преданието, че лекува очите.

За Плевен Кайлъшкото дефиле е емблематично.

То се простира на 10 хил. декара, карстът е надупчен от пещери, някои обитавани от хора преди хилядолетия. Легендите носят, че златото на цар Шишман е заровено в Кайлъка. Преходът може да е с много спирки, в парка има площадки за игри и спорт. За пикник сред природата помагат две барбекюта и ремонтираната стара чешма с изворна вода на Мечата поляна.

Местността Ксилифор на 4 км от Велико Търново е култово място за разходки.

Местността Ксилифор на 4 км от Велико Търново е култово място за разходки. СНИМКА: Дима Максимова

Природната местност Ксилифор край Велико Търновое

култово място за разходки и пикници

Намира се само на 4 км източно от старата столица. Екопътека към Ксилифор тръгва от старинния квартал “Асенов” под Царевец. Има места за барбекю, беседки, маси и пейки, спортни атракции. В парка има десетки дървени скулптури. Тук се намира и първият в България музей на туризма и туристическите спортове.

Водопадът Скакля край Враца

Водопадът Скакля край Враца СНИМКА: Валери Ведов

Край Враца предпочитано място е проходът Вратцата, образуван от ждрелото на река Лева. Леснодостъпен е както пеша, така и с кола. През прохода минава път до пещерата Леденика. До Вратцата може да се стигне и по екопътека. А водопадът Скакля е най-високият у нас – 141 метра.

Най-дългият въжен мост на Балканите е до Кърджали

Най-дългият въжен мост на Балканите е до Кърджали

Най-дългият въжен мост на Балканите е до Кърджали

Повече от сполучлива идея за преход с еднодневен излет край Кърджали е село Лисиците. То се намира на десния бряг на яз. “Студен кладенец”, на около 10-ина км от Кърджали. Единственият начин да се стигне до селото е по въжен мост, който е най-дългият на Балканите – 260 метра. Районът предлага изключителни гледки. Освен това от местните могат да се купят домашно мляко, сирене, масло, чайове и подправки.

Около с. Лисиците се намира и друг туристически обект,

който е достъпен пеша – средновековната крепост “Моняк”. За там обаче трябват задължително удобни дрехи и обувки, защото се изкачва връх с височина почти 600 м. От крепостта се открива невероятно красива гледка към яз. “Студен кладенец”. В цитаделата през 1206 г. е избран вторият император на Латинската империя Анри Фландърски.

Около природния феномен Каменната сватба край Кърджали има много поляни, подходящи за пикник.

Около природния феномен Каменната сватба край Кърджали има много поляни, подходящи за пикник. СНИМКА: Ненко Станев

Местността Каменната сватба е сред най-популярните за еднодневна екскурзия в района на Кърджали.

Природният феномен се намира само на 2,5 км източно

от центъра на града и до него може да се стигне дори без да се слагат спортни обувки. Каменната сватба представляват меки скали, които наподобяват човешки фигури. Според легендата в древни времена на една от сватбите свекърът погледнал булката и я пожелал. В този миг всички – и младоженците, и сватбарите, се вкаменили. В района на скалния феномен има много поляни, където може да се направи пикник.

Проходът Вратцата с река Лева край Враца

Проходът Вратцата с река Лева край Враца СНИМКА: Валери Ведов

Бонжур, мон амур Пловдив!

Барбекю в най-големия парк на града е вариант за евтин Великден

– Радко Паунов, Ваня Драганова 

Агнешкото е скъпо, но кой казва, че е задължително – Веселина Мирчева и семейството ѝ от пловдивския район “Тракия” са решили да отбележат светлия празник с барбекю. Но не вкъщи или на отдалечено място, а в парк “Лаута” на чист въздух – сред природа, пеене на птички и зеленина.

Мирчеви няма да са единствените, които ще предпочетат това място. От години край 11-те изградени барбекюта пловдивчани празнуват рождени дни, годишнини от сватби, семейни тържества. Събират се цели компании, украсяват беседките с балони и се веселят. Децата тичат на воля, защото мястото е обезопасено и няма автомобили.

“Хем в градски условия, хем сред природа”, посочва Мирчева.

Парк “Лаута” е на удобно разстояние, не изисква транспорт, особено за живеещите в район “Тракия”. Е, тези, дето са от други квартали, могат да отидат с градски автобуси и автомобили, за да си направят пикник на Възкресение Христово. Прогнозата е за хубаво време.

Беседките са разположени непосредствено до барбекютата. Масите са големи и събират цели компании. Достатъчно е да си занесеш дървени въглища и разбира се, материал за печене – пържоли, шишчета и кюфтета. Тези, които непременно държат на агнешкото, могат да хвърлят на скарите някой котлет. Освен че е безопасно и спокойно, наблизо има и чешми. В същото време е изолирано от градския живот.

Барбекютата в парк “Лаута” са много предпочитани

от пловдивчани, казва кметът на район “Тракия” Костадин Димитров”, който преди години ги направи. Даже се ползват и за тиймбилдинги, такъв си направиха м.г. футболистите от “Локомотив”.

Вариант за празниците са и градските турове, които се организират. Предложението за 23 април е обиколката “Бонжур, мон амур Пловдив!” по следите на френската диаспора в града, както и турът “Пловдив по арменски”, който проследява местата и историите, свързани с най-голямата арменска общност в България.

Програмата на френския тур започва от централната

сграда на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, която е била дом на една от най-престижните образователни институции в страната още през XIX век – Френския мъжки колеж “Св. Августин”, давал образование на най-прогресивните пловдивчани по онова време.

Съвсем близо до него се е намирал и девическият колеж “Св. Йосиф”, в който днес е разположен един от факултетите на Техническия университет. Турът запознава хората с френското присъствие в Пловдив и част от беседата е посветена на фигурите на вицеконсулите, представлявали интересите на Париж в Града под тепетата. Сред тях е Шарл Шампоазо, откривател на величествената статуя Нике от Самотраки, съхранявана и до днес на видно място в Лувъра.

“Пловдив по арменски” пък стартира от църквата “Сурп Кеворк”

в Стария град и продължава с една от най-красивите къщи в архитектурния резерват – на арменския търговец и благодетел Степан Хиндлиян, строена в периода 1835-1940 г. Туровете имат и кулинарна част, която включва дегустация на характерни за двата етноса специалитети.

През почивните дни къщите в Стария Пловдив, Епископската базилика и Античния театър са отворени за посетители. Екскурзоводи и уредници са на разположение, увери шефката на общинския институт доц. Елена Кантарева.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено