тероризъм

Как да пътуваме по света без страх от тероризъм

Живеем в свят, в който всичко може да се случи навсякъде и по всяко време.  Крайбрежната улица в Кан, Париж, Лондон, Брюксел, мол в Мюнхен, небостъргач в Ню Йорк, летището в Истанбул, нощен клуб в Орландо, курорт в Египет, маратон в Бостън, коледен базар в Берлин, хотел в Мали – тероризмът идва във все по-големи порции. Ръка за ръка с него върви обаче нещо още по-страшно – страха от тероризъма.

Жертви на този ужас стават милиони хора по света, които отказват да пътуват, сковани от най-съвременния човешки страх. Трябва ли ужасяващите нападения да ни спрат и да променим така пътешествията си, че да съхраним живота си?

Отговорът е не. Независимо, че риска от тероризъм става все по-пълзящ, вероятността да пострадаме при друг инцидент по време на туризъм остава много по-голям.

Ето някои съвети, които ще ви помогнат да преодолеете страха от терористичен акт:

Преценете каква е статистическата вероятност да попаднете в терористично нападение докато сте в чужбина

Според Държавния департамент на САЩ броят на американските граждани, убити в чужбина при тероризъм от 2001 до 2013 г. е 350. Ако мислите, че вкъщи е по-безопасно, сравнете този брой с 3030 убити в САЩ от тероризма през същия период. И дали всъщност по отношение на уличната престъпност, катастрофите и всякакво друго насилие в родината ни статистически не са по-опасно от местата, които посещаваме в чужбина.

Така например шанса на човек да загина в катастрофа е един на 19 000 души, да се удави във вана – един на 800 000 или пък да бъде ударен от светкавица шанс има всеки един на пет милиона души.

Знайте къде са истинските опасности

Когато планираме ваканция, имаме склонност да се притесняваме повече за грандиозните рискове – дали няма да попаднем в терористична атака или да станем жертва на опасна епидемия. Далеч на заден план оставяме по-простичките опасности, като например прекомерното излагане на слънце. Защото то предизвика рак на кожата при всеки пети изгорял жител на планетата! Или пък ако решите, че центъра на Париж е опасен и затова ще спите в някое предградие. Ами ако шофьора на таксито ви изостави посред нощ на тъмна улица, защото не може да открие адреса? Което не било рядкост във френската столица…

Разберете причините, поради които страхът от терористична атака не е пропорционален на риска

Има психологически причини, поради които се страхуваме повече от терористични атаки, отколкото логиката ни диктува. Изпитваме ужас към новите рискове, защото те са непознати за нас.

Преди всичко защото смъртта, която причиняват е по-ужасяваща от инфаркта например, който не може да се сравни със самолетна катастрофа, атака на акула или вирус „Ебола“. Не се страхуваме вече толкова от рискове, върху които смятаме, че имаме някакъв контрол, като ски и шофиране, дори ако това е само илюзия за контрол. Ние се страхуваме повече от рискове, които са широко популяризирани, особено по телевизията, и тези, които включват забележителни събития. Един инцидент с многократни смъртни случаи има много по-голямо въздействие от много инциденти, всяка от които включва само една смърт. 

- реклама -