харизма

Как да овладеем изкуството да бъдем харизматични

Какво е общото между Стив Джобс, Барак Обама или Джъстин Трюдо? Независимо дали ги харесвате или ги мразите, и тримата имат магнетична харизма.

Тези лидери могат да накарат последователите си да бъдат по-лоялни и трудолюбиви.

Харизмата обаче е много различна от чара

Изследователите са открили, че при харизмата най-важното е комуникацията, в която се използват силни метафори и лидерски послания, често поднесени в шеговита форма. Езикът на тялото пък трябва да излъчва стабилност и увереност, които да убедят слушателите в посланията на говорещия.

Канада

В основата на чара пък е залегнала визуалната комуникация между хората – поглед, изпращане на усмивка, комплимент, желание за разговор. На харизматичните хора обаче не им е нужно да използват чар в директен разговор със своите последователи – тяхното влияние е достатъчно силно, за да правят това дори от разстояние.

„Може да бъдеш харизматичен без задължително да се харесваш на всички“, твърди изследователя Оливия Фокс, която посочва за пример Стив Джобс, който бил крайно недолюбван от всичките си служители, но притежавал огромна харизма.

Различните видове харизма

Първият тип е – звездната харизма, на която трудно може да се устои. Нейн носител са жените тим Мерлин Монро.

Вторият вид е фокусиращата харизма, която обичайно е характерна за политиците.

Третият тип е харизмата на добротата, а примерът тук е Далай Лама.

Ефектът на харизмата

Според учените, харизмата освен, че може да бъде естествено притежавана е напълно възможно да бъде развивана и у индивиди, при които тя липсва. Това може да създаде напълно ново поколение лидери в политически среди и в шоубизнеса.

„Разковничето тук е възможно най-много хора да се идентифицират с харизматичната личност, защото тогава всички те ще искат да я последват и да правят онова, което тя прави„, разкрива професора по организационно поведение в Университета в Луизиана Джон Антонакис.

Той и неговият екип открили че работници, събиращи средства за благотворителност повишават приходите с 20% ако преди работа изслушат мотивираща реч от харизматичен човек. Когато тя се държи от не толкова харизматичен лидер, приходите се понижавали.

Това ясно показва, че тези водачи не само, че лесно печелят доверието на подчинените си, но и създават у тях мотивация да си помагат взаимно за постигане на целите и да имат визия за бъдещето им като „отбор“. Освен това смятат учените, харизматичните лидери са мотор за нови идеи, които хрумват на хората, получили вдъхновение от тях.

Как да се научим да бъдем харизматични?

Харизмата не е магия или непостижима цел. Тя е по-скоро комбинация от добре подбрани думи и опорни точки, силни метафори, риторични въпроси, шеги, контрастни истории и препратки към амбициозни цели.

Говорещият трябва да разкрива сантиментални моменти от миналото си, да преразказва пътя си към успеха в малки детайли и да комуникира с увереност. Мениджърите, които са били тренирани по подобен начин след това са оценени от служителите си като по-компетентни и по-доверени.

„Маргарет Тачър беше неописуемо харизматична заради нейната риторика и начина, по който използваше всички тези методи“, смята проф. Антонакис. Анализът на нейните речи показва, че те са били изпъстрени с метафори, риторични въпроси и високо поставени цели.
Но, думите не са всичко. Гримасите на лицето, езика на тялото, тоновете на гласа  трябва да са в синхрон с онова, което се опитвате да кажете с думи. „Трябва да постигнете емоция в разговора по всички възможни комуникационни канали. Трябва да изглеждате сигурен в успеха си, за да могат останалите да ви се доверят“, посочва още професора.
Той смята, че това е и основната разлика, която прави Хилъри Клинтън например по-малко харизматична от съпруга си Бил.
„В сравнение с него, тя е много по-студена. По време на кампанията за президент, тя не съумя да изпрати нито едно „топло и искрено“ послание към избирателите. Докато Бил Клинън винаги е изглеждал като обикновен човек от народа. И слабостта му към жените след скандала „Люински“ го приравни още повече към тази му роля“, посочва Антонакис.

Бъдете уверени в себе си

Това е първата и най-важната стъпка по пътя към придобиването на харизма. Учените са категорични, че например самия Стив Джобс не е роден с подобни качества, но в изкачването на кариерата си ги придобива.
Анализи на видеа с негови речи помогнало той да бъде дефиниран като „харизматичен мечтател„.
„В първата му реч през 1984-та година той изглежда буквално като зубър. Разчита продукта, който предлага да се продаде сам. Не излъчва топлина или сила, има много слабо присъствие. В началото на 2000-ната обаче нещата стоят съвсем различно – Джобс вече е уверен и е придобил елементи на харизмата. В речите се съсредоточава основно върху слушателите си, а не върху продуктите, които презентира. Вече свободно се движи из цялата сцена, подчинява всеки нейн ъгъл на тялото си. Гласът му също се променя“, твърди Фокс Кабана – треньор по харизма.
- реклама -