sn. Pexels

Как да останем мотивирани да тренираме?

На всеки от нас се е случвало да реши да промени начина си на живот към по-добро. Често обаче е трудно да останем мотивирани и само след няколко дни или седмици се връщаме обратно към старите си нездравословни навици. Добрите новини са, че не сте сами. Много хора започват диета и тренировъчна програма, но е трудно да се придържат към тях, когато не им харесва или резултатите идват твърде бавно. Продължете да четете, за да разберете кои са нашите четири съвета как да направите спорта приятен и да останете мотивирани.

 

  1. Вкарайте повече движение в ежедневието си.

Ако ви е трудно да намерите време за тренировки, не разчитайте на това за извинение.

Можете да вмъкнете физическа активност в ежедневието си, колкото и заето да е то. Паркирайте по-далеч от работа. Отидете пеша до супермаркета. Извеждайте децата или домашните си любимци по-често навън. Пропуснете асансьора и вместо това се качвайте по стълбите. Разходете се по време на обедната почивка на работа. Ако пък работите от вкъщи, разтягайте се редовно и се движете по-време на паузите. Правете упражнения, подходящи за домашни условия, като клякания, напади и коремни преси. Може да инвестирате в бягаща пътека или кростренажор, които да използвате в свободното си време, докато гледате телевизия или любимия си сериал.

 

  1. Поставете си конкретни цели.

Искате да отслабнете, да изградите мускули или да можете да се включвате в повече забавни дейности с приятелите и семейството си? Разберете кои са вашите приоритети и ги запишете. Планирайте спортни дейности, както бихте направили всяка друга важна дейност, като работа и социални събития. Поставете си реалистични цели, които включват ясни етапи. Започнете с малки стъпки и след това преминете към по-дългосрочни планове. И не забравяйте да направите целите си постижими. Лесно е да се разочаровате и да се откажете, ако те са твърде амбициозни. Уверете се, че наистина можете да адаптирате живота си към постигането им.

Също така, наградите и поощренията за постигната цел могат да са изключително силен мотиватор. Когато достигнете до желан резултат, се поглезете с нов спортен дамски екип, с които да се чувствате стилни и уверени докато тренирате.

 

  1. Обградете се с хора със сходни на вашите интереси.

Най-добрият фитнес мотиватор са приятелите. Държат те отговорен да се появиш на тренировка и те подкрепят, когато не го направиш, за да не се демотивираш или откажеш. Например, лесно е да отложите планирания джогинг, когато това засяга само вас, но много по-трудно е да оставите приятел да чака на пистата. Тренирайте с партньора си или други близки. Направете това редовно семейно занимание, като да играете волейбол с децата си няколко пъти седмично. Поканете колеги да се присъединят към вас, когато тренирате или ходите на разходка в обедната почивка.

Винаги можете да се присъедините към форум, група във Facebook или друга онлайн общност на тема здравословен начин на живот и хранене — това ще ви осигури ежедневна мотивация, подкрепа и дори нови приятелства.

 

  1. Направете тренировките нещо вълнуващо.

По природа хората се нуждаят от промяна и разнообразие, за да останат мотивирани. Ние трябва да се забавляваме и да намираме удовлетворение в това, което правим, ако искаме да сме постоянни и да работим усърдно. Намерете спортни дейности, които ви харесват и избягвайте прекалено стриктна рутина. В случай, че не сте фен на фитнес тренировките или бягането в парка, опитайте нещо различно. Присъединете се към танцова трупа, йога или пилатес класове. Запишете се на бойни изкуства и научете повече за самозащита, докато влизате във форма. Ако предпочитате да тренирате вкъщи, онлайн пространството е пълно с всякакви видове видео тренировки, като аеробика, интервални кардио упражнения или зумба. Открийте какъв е вашият скрит атлетичен талант или кое е нещото, което поддържа интереса ви и ви носи наслада, и ще го вършите с лекота!

 

Спортуването не трябва да е скучно и мъчително! Уверете се, че включвате дейности, които наистина ви харесват и очаквате с нетърпение, и дори може да забравите, че тренирате. Винаги можем да намерим начин да сме физически активни в ежедневието си. Осигурете си уникална спортна визия, за да сте готови за ново предизвикателство по всяко време. Малките промени в навиците ви могат да повлияят много в дългосрочен план!

 

 

- реклама -