Как да обжалваме обезщетенията за колата, платени от застрахователя? (съвети)

Как да обжалваме обезщетенията за колата, платени от застрахователя ни? Този  въпрос сме си задавали всички ние. Pariteni.bg цитират експерти с конкретни съвети какво да правим в такъв случай. Ето на кои въпроси отговарят те:

Какво ще ви плати застрахователят, при следния казус –

колата ви има застраховка „Каско“ и е ударена на паркинг,

с повредена странична броня, счупено огледало и видимо малки щети в предната част.
Колата е стара и не може да се ремонтира в доверен сервиз, затова той я кара на майстора, при който ходи от години. След щателен оглед се оказва, че освен пострадалите броня и огледало, има нужда от поправка на скоростния лост и ръчната спирачка. Сметката за всичко е 850 лв., но майсторът дава документ само за 700 лв., тъй като крие част от приходите си. Оказва се, че застрахователят ще плати едва 400 лв. от всичко.
Защо се получава така, обясняват от Асоциация на българските застрахователи.
Първо – застраховката покрива щетите на паркинга, но останалите не са в резултат на инцидент. Износването на ръчната спирачка и повредата на скоростния лост са резултат от нормална амортизация. Застрахователите не покриват такива повреди. Освен това липсата на достоверен документ изключва автоматично една част от направените разходи.

Защо при „каско“ може да ви платят по-малко от ремонта в сервиза? Важно е да знаете, че във всеки застрахователен договор трябва да са ясно описани покритията и сроковете за заявяване на щети.

Ако ги изпуснете, може да ви откажат изцяло плащане.

Откази от плащане могат да се обжалват пред Комисията за финансов надзор (КФН), но размер на щетите се оспорва само в съда. Разбира се, пожелаваме ви никога да не стигате до жалби и съдилища – просто четете внимателно условията на полиците. Това обясняват от Асоциация на българските застрахователи.

- реклама -