Как да не съсипете семейните събирания по празниците

Престараването около коледните семейни събирания съсипва празника.

Четири златни правила за домакините на рождественските фамилни събития.

Клиничният психолог Линда Блеър споделя съветите си как да направим Коледата по-малко трескава и по-приятна.

1. Всеки трябва да има лично пространство

Ако гостите са сврени в по-малки пространства, от тези, с които са свикнали (помислете за четирима души, прилепнали един до друг на диван за трима, за да гледат филм, който някой друг е избрал) и ако няма къде да отидеш, за да останеш за малко насаме, емоциите може да скочат до небето. Нищо чудно, някои гости да се върнат към стари „хватки” за да изпуснат парата – братя и сестри започват да се „кълват”, родителите ги хокат все едно те са още малолетни, всички се вбесяват. Затова е много важно за всеки поканен да има колкото се може повече пространство и да има и място, където всеки да може да избяга за малко и да дойде на себе си.

Това може да се постигне по различни начини. Всички, които живеят наблизо, може да си отиват вкъщи, за да си спят в леглата. Но стаи, които не са за гости, могат да бъдат пригодени за тях по време на празниците. Не е кой знае какво домакините дори да отстъпят спалнята си и да спят другаде, ако това ще улесни семейство с малко дете например.

Освен това, много учтиво, домакините трябва да намекнат на гостите си, че трябва да излизат за известно време от жилището поне веднъж на ден. Чистият въздух и отворените пространства ще ги въодушевят, естествената светлина ще подобри настроението им и с малко късмет гостите ще се върнат по-спокойни, обновени, освежени и готови за следващия тур на празника.

2. Важна е предсказуемостта

Липсата на структура може да предизвика безпокойство. Разбира се, когато се съберат хора от всякакви възрасти, е невъзможно да има железен график, който да гарантира забавление. Но ако домакините кажат на гостите в колко часа приблизително ще се сяда на масата и кога ще се случват важните неща – като отварянето на подаръците, това ще създаде по-спокойна обстановка и ще ограничи времето, прекарано в нетърпеливо очакване някой закъснял да се появи от банята/ спалнята/ кухнята преди старта на съответното събитие.

3. Нека да е финансово поносимо

Коледа може да натежи ужасно на семейния бюджет, затова си поставете финансови рамки. Ако всички гости се съгласят да се придържат към определен лимит, който ще бъде похарчен, тогава всичко е много по-ясно. Никой няма да купи нарочно скъп или огромен подарък, за да надхвърли или постави в неловко положение останалите. А подаръците ще се оценяват не непременно по етикета.

4. Всеки трябва да участва

Информация за домакина – никой не обича мъченици. Разпределете задълженията, за да може и гостите да се чувстват полезни. Направете каквото може предварително, но после съставете списък със задачите, които трябва да се свършат по време на празниците – например изпразване на съдомиялната или слагането на масата. Сложете задачите в шапка и всеки ще си изтегли късметче още като пристигне.

- реклама -