Как да намалим сметките за отопление?

Как да намалим сметките за отопление? Съвети от Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.

Как да намалим сметките за отопление?

Съвети по въпроса даде в предаването „Здравей България” Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност. Една от важните мерки е добрата изолация на дома.

„Аз се отоплявам с „Топлофикация”, но съм в доста добре изолиран апартамент и нямам притеснения. Естествено цената ще се вдигне, но разходите за отопление в добре изолираните апартаменти се намаляват. Това е най-добрата мярка”, заяви Цанев.

Според него кризата е изпреварила реакцията

на повечето от хората.

„Над 91% от сградите у нас са клас Д и надолу. Доста сме се забавили с реновирането на сградите”, коментира Цанев. Що се отнася до дограмата, по думите му, тук става въпрос до голяма степен за поддръжка.

„Дограмите могат да се настроят преди зимата.

През стъклопакета влиза най-много студено”, обясни той.

„Елементарните екрани зад радиаторите са нещо, което дава сериозно отражение. Много малко хора го ползват, тъй като често не е естетически издържано”, коментира Цанев. Той потвърди, че ако държим 1 градус надолу температурата у дома, спестяваме до 6% от сметката.

„Това показват много проучвания, това са и съветите, които представя нашата агенция. Управлението на температурата в дома е една от мерките, които могат да имат най-голям ефект, с най-малко средства. С автоматизация до около 20% можем да намалим сметките, а с поведенчески мерки – до 10-15%”, обясни експертът.

Той съветва да се поддържа около 20-21 градуса

през зимата. Съветва също да проветряваме помещенията за кратко.

„Навлизат технологии за механична вентилация, които са изключително добри, защото оползотворяват топлината”, обясни Цанев. От сметката за ток може да спестим, като сменим старите крушки със съвременни лед осветителни тела, съветва още експертът.

Той не очаква намаляване на цените на газа. Засега най-изгодно е отоплението на ток. Цанев прогнозира, че това ще е така поне до 2025-2026 година. Цената на парното няма да се увеличи с темпа на цената на газа, смята още Цанев.

Източник: NOVA

- реклама -