мазнини

Как да използваме добрите мазнини за да отслабнем

В днешни дни и с нарастващите проблеми със затлъстяването, всеки е загрижен за това какво да яде. Много хора обръщат гръб на мазните храни и се ориентират към хранителни режими, в които се консумират продукти с ниско съдържание на мазнини.

В тези случаи очакванията са за намаляване на теглото и мазнините в тялото.

Но дали винаги нещата се случват така?

Според специалистите по хранене в много от случаите, в които хората избягват мазните храни, те наваксват, консумирайки въглехидрати.

Изследванията показват, че диетите с ниско съдържание на мазнини не спомагат за загуба на теглото или за намаляване на риска от заболявания, в сравнение с тези с по-високото съдържание на мазнини. За да разберем защо мазнините могат да бъдат полезни, първо трябва да разберем какво се случва с въглехидратите в тялото ни.

Когато например ядем обикновен въглехидрат като парче хляб, ензимите в слюнката незабавно започват да превръщат тази храна в захар. Оттам моментално се задейства инсулинът, който казва на тялото ни да съхранява наличната енергия в кръвта ни в мастната тъкан и други форми. Това ни кара да се чувстваме гладни и до мозъка ни се изпращат сигнали за необходимост от храна.

При мазнините обаче нещата не стоят така

Те не се обработват по същия начин като въглехидратите. Мазнините не могат да бъдат разградени със слюнка или напълно усвоени от стомашната киселина. Вместо това, тънките ни черва, с помощта на жлъчката, отделена от черния дроб, ги разрушават. Това се случва много по-късно в храносмилателния процес, така че разграждането на мазнините става много по-бавно и съответно ни държи сити за по-дълго.

Различните мазнини взаимодействат с хормоните по сложни начини, които, за разлика от въглехидратите, не причиняват масивен скок на инсулина. Мононенаситените мазнини могат да бъдат намерени в зехтина и авокадото. Тази добра мазнина спомага за намаляване на възпалението и нивата на LDL или „лошия“ холестерол в кръвта. Полиненаситените мазнини в храни като слънчоглед, орехи и риба също имат значителни ползи за здравето.

Рибеното масло, например, се състои от един вид полиненаситени мазнини, наречени омега-3 мастни киселини, за които е установено, че намаляват кръвното налягане, повишават HDL или „добрия“ холестерол, и също така предпазват от сърдечни заболявания.

В същото време проучванията показват, че пълнономаслените млечни продукти са по-здравословни от млечните продукти с намалено съдържание на мазнини. При жени, поставени на нискомаслена диета за осем години било установено, че не са получили в следствие на това защита срещу рак на гърдата или сърдечно-съдови заболявания. И теглото им като цяло останало същото като това на жените, които следвали обичайните си диети.

Всъщност изследователите установили, че диетите с високо съдържание на въглехидрати са свързани с по-висок риск от смъртност.

Специалистите по хранене са категорични, че е необходимо да се поддържа балансирана диета, която включва комбинация от здравословни мазнини и сложни въглехидрати. Те са единодушни, че храненето с храни, които имат високо съдържание на фибри и ниско съдържание на рафинирана захар, както и месо, не водят до напълняване.

Какво трябва да ядете?

Добрата новина е, че можете да намерите здравословни мазнини и сложни въглехидрати в различни вкусни храни. Такива има в рибата, маслините, ядките и семената. Избягвайте белия хляб и ориза. Сладките картофи, суровите ябълки и бобовите растения също не причиняват внезапни пикове на кръвната захар. И като здравословни мазнини, те допринасят за балансирана диета, която ще поддържа тялото ви да работи.

- реклама -