Как да изчистим антибиотиците от пилешкото месо

Как да изчистим антибиотиците от пилешкото месо

Пилешкото месо е едно от най-популярните – щадящо към стомаха, приготвя се бързо и е сравнително евтино.

Но мнозина са предпазливи към закупуването му в магазините,

предполагайки, че то може да е „натъпкано“ с антибиотици и други опасни вещества.

УНИАН дава няколко прости и ефективни начина за премахване на хормоните и антибиотиците от месото у дома, пише „Фокус“.

За съжаление, няма как да се разбере дали има антибиотици в пилето, което купуваме в магазинната мрежа.

Остава само да разчитаме на почтеността на производителя – че месото от щанда не съдържа вредни вещества.

Смята се, че продаваното в магазина пиле е безопасно.

Според хигиенните изисквания количеството на хормони и антибиотици в месото е нормализирано.

Във всеки случай, ако има съмнения относно качеството на месото – независимо от това къде е закупено – има няколко прости начина да се отървете от опасните вещества:

Накисване в марина

Накисването във вода – чешмяна или минерална, за поне един час, се счита за ефективен начин за

изчистване на антибиотиците от пилешкото месо.

Към нея може да се добавят 3-5 супени лъжици сол и още толкова лимонов сок.

Така приготвената марина ще „издърпа“ вредните вещества.

Гответе във вторичен бульон

Готвенето във вторичен бульон също помага да се отървете от „добавките“ – след като заври, гответе месото за 10 минути, след това изцедете бульона, добавете чиста вода и гответе както обикновено. Някои дори приготвят месото дори не с втория, а с третия бульон.

Преди готвене отстранете кожата и мазнините от месото – там се натрупват най-много вредни вещества.

Не пържете – печете

Топлинната обработка при високи температури също помага да се отървете от вредните вещества. Преди печене, трябва да се отстранят кожата и мазнината, както и всички вътрешности. Поставете птицата така, че мазнината да се стича в съда за приготвяне, а не да се абсорбира обратно в месото.

- реклама -