храна

Как да избираме храната според годините си

Учени доказват, че вкусът ни към определени храни зависи и от възрастта ни, пише foodpanda.

Оказва се, че през различните етапи от живота ни нашият мозък „разчита“ различно петте основни вкуса – сладко, солено, кисело, горчиво и люто.

Деца
Децата са изключително чувствителни, когато става въпрос за храна, и винаги ги привлича яркият й цвят. Това е причината те да се впечатляват от цветни бонбони, шоколади, вафли, сладолед и всякакви други сладки неща.

Юноши
При по-големите деца обонянието се изостря. Тогава те предпочитат повече подправки и готвени ястия, но също така пици, сандвичи, пържени картофки и други продукти от бързото хранене.

20 +
Според проучванията, децата и юношите ядат по-малко плодове и зеленчуци от младите хора, навършили 20 години. Тогава се консумират и повече месо и зеленчуци. Обикновено на тази възраст се затвърждават идеите за здравословно хранене и диети.

40 +
С напредването на годините, нашите вкусови рецептори и обонянието ни отслабват. Това е и причината, ако като тийнейджъри не сте обичали риба заради мириса й, с напредване на възрастта да започнете да я консумирате. На възраст 40 + обикновено са най- верните фенове на месото, ориза, картофите и варивата.

- реклама -