Holding house keys on house shaped keychain in front of a new home

Как да изберем подходящия ипотечен кредит

Как да изберем подходящия ипотечен кредит? Въпреки че през тази година Европейската централна банка (ЕЦБ) три пъти вдигна основния лихвен процент, повишаването се очаква да продължи и през следващите месеци.

Това накара много хора да се

възползват от все още изгодните лихвени проценти, коментират от компанията за недвижими имоти пише Pariteni.bg.

Така за първата половина

от 2022 година средният размер на изтеглените ипотечни кредити достигна 150 000 лв., като данните за ипотеките в столицата надвишават 200 000 лв. За сравнение, през 2020 година средният размер на ипотечните кредити е бил 108 000 лв., а през 2021 г. тази сума е достигнала 124 000 лв.

Как да изберем подходящия ипотечен кредит?

При покупката на собствен дом с ипотечен кредит трябва да знаем, че условията на финансовите институции се различават. От компанията съветват да отделим достатъчно време, когато избираме жилищен кредит, за да успеем да прегледаме и сравним офертите и условията на различните финансови институции.

Така ще може да подберем

най-доброто спрямо личните ни нужди.

Първоначално може да заложим на собствено онлайн проучване,

но за да получим персонализирана оферта,

е най-добре да направим консултация на място.

От компанията напомнят, че максималният размер на сумата, която може да ни бъде отпусната, зависи от месечните ни доходи.

Видовете лихви

Съществуват два вида лихви по ипотечните кредити – фиксирана и плаваща, напомнят от компанията и допълват, че всяка една от тях има своите предимства.

Фиксираната лихва, например,

би ни осигурила спокойствие и сигурност, тъй като при евентуално покачване на лихвените проценти кредитополучателят запазва размера на месечната си вноска.

Нейният размер обаче е по-голям,

тъй като не търпи промени в нивата си за периода, за който е сключена.

При плаващата лихва нивата й се променят, в зависимост от динамиката на пазара, което рефлектира върху размера на месечните вноски на кредитополучателя.

Условията

Част от условията при жилищните кредити са общовалидни, докато други са строго индивидуални за съответната банка.

Част от стандартните условия,

на които кандидатът трябва да отговаря, са доказване на доходите на кредитоискателя, предоставяне на постоянен трудов договор и това той да бъде здравно осигурен.

Друг важен критерий за

финансовата институция е кредитната история на потребителя, както и неговата възраст, така че тя да не надвишава 70 години към момента на изтичане на заемния срок.

Видове ипотечен кредит

Видовете ипотечни кредити също са два – целеви и нецелеви, като какъв ще изтеглим, зависи от персоналните ни нужди.

Целевият кредит се отпуска

единствено в случаите, в които предоставим информация за предназначението на отпуснатите средства.

Този вид кредит е подходящ, в случай че планираме да купим имот, да направим ремонт, да обединим други задължения или рефинансираме изтеглен заем.

При нецелевия жилищен заем

не е необходимо да информираме банката за това как възнамеряваме да изразходим отпуснатите средства.

Специфичното в случая е, че нецелевите ипотечни кредити имат по-кратък срок на изплащане и максимален размер, като често е и по-неизгоден за кредитополучателя от жилищните кредити.

- реклама -