Как да гласуваме с машина на 11 юли – ВИДЕО и СИМУЛАТОР

На предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще се гласува само с машини в 9401 секции в страната и в 273 секции в чужбина. Ето указанията на ЦИК:

  • За да гласува, избирателят ще трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като при банкомат.
  • Електронната бюлетина ще е от две страници – на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората – от 14 до 23 плюс опцията „Не подкрепям никого“, които са от лявата страна. Втората страница се отваря с натискане върху полето „Следващ“. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция

 

  • Избирателят гласува чрез натискане върху екрана, след което трябва да натисне „Преглед“, да види изписан избора си и да продължи с „Гласуване“ или „Промени избора“. След като гласува, трябва да извади картата от машината, която разпечатва разписка с вота, която се пуска в непрозрачна кутия.

  • Избирателят няма право да заснема вота си. Машината се изключва, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.

За да пробвате гласуването с машина може да използвате симулатора на ЦИК – тук

- реклама -