червеи

Как червеят стигна до трапезата на европееца

Храните, приготвени със сух жълт брашнен червей – било то енергийни блокчета, тестени изделия или бисквити – скоро могат да попаднат на рафтовете на хранителните магазини в Европа.

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) съобщи, че според оценката жълтият брашнен червей е годен за консумация от човека.

Той може да бъде консумиран цял като изсушено насекомо или под формата на прах.

Заявление за използването на червея е подадено от френската фирма за отглеждане на насекоми Micronutris.

Жълтият брашнен червей – или ларва на Tenebrio molitor – е вид насекомо в стадия на ларвите. Принадлежи към семейството на тъмните бръмбари, състои се „предимно от протеини, мазнини и фибри“, констатира заключението на експертите. Все пак те предупреждават, че трябва да се направят повече изследвания за възможни алергични реакции към насекомите.

Това е първата пълна оценка на агенцията със седалище в Италия за „хранителен продукт, получен от насекоми“. Сега от Европейската комисия и държавите-членки на Европейския съюз зависи дали ще дадат одобрение.

Насекомите са добър източник на протеини и отглеждането им е по-благоприятно за климата от това на другите животни. Но – с малки изключения – хранителните продукти, базирани на насекоми, са рядкост в ЕС.

„Съществуват когнитивни причини, произтичащи от нашия социален и културен опит, който кара мисълта за ядене на насекоми да отблъсква много европейци“, каза Джовани Согари от Университета в Парма.

Той все пак очаква с времето тези нагласи да се променят.

- реклама -