избори, САЩ, система електорати щати

Как Америка избира своя президент

ХристоХристофор Караджовфор Караджов е преподавател в California State University, Long Beach. Преди да отпътува за САЩ той беше журналист в 24 часа. Специално за Flashnews, той обяснява особеностите на американската избирателна система.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Някои тънкости на американската избирателна система

До 2000 г. малко хора по света, а дори и в САЩ, се замисляха за тънкостите на американската избирателна система. Драмата с продължилото месец и половина преброяване на гласовете във Флорида, и решението на Върховния съд, които дадоха президентството на Джордж Буш въпреки загубата му в национален мащаб, осветиха странния начин, по който най-дългогодишната демокрация, най-могъщата военна сила и най-голяма икономика в света заменя на всеки четири години лидера си.

Читателите знаят, че президентските избори всъщност са опосредствени през т.нар. Избирателна колегия (electoral college). Гласоподавателите се броят щат по щат в началото на ноември, и техният вот изпраща съответния брой представители в колегията. Те, на свой ред, гласуват за президент в началото на декември. Още месец по-късно тези резултати се представят в Конгреса, където Камарата на представителите ги одобрява формално. Встъпването в длъжност на новия президент традиционно е на 20-ти или 21-и януари.

американски избори за президент гласуване система
Среднощното гласуване в Ню Хампшир

Избирателна колегия

Избирателната колегия има 538 члена, (колкото са сенаторите и конгресмените, т.е., 100 плюс 435, заедно с трима представители на федералния окръг във Вашингтон). Този брой ще се променя нагоре в синхрон с прираста на населението, а също може да се преразпределя щат по щат между изборите съобразно демографските промени.

За победа е необходимо мнозинство, т.е., 270 гласа в момента. Най-малките по население щати като Делауеър или двете Дакоти имат едва по трима представители в колегията. Най-големият – Калифорния – има 55. Важните Ню Йорк и Флорида имат по 29, Тексас – 38, и т.н. Всички щати, освен Мейн и Небраска (общо 9 представителя), имат правило, че който спечели мнозинството гласове в тях, получава и пълния брой електори.американски избори за президент гласуване система

Как гласуват електорите

Макар да се смята, че всеки от тези представители гласува по предварително определен от победилата партия начин, но това не е задължително според федералните закони. Нещо повече, някои от основателите на нацията, като Александър Хамилтън, са смятали, че електорите трябва да имат пълна свобода на съвестта си.

Постепенно обаче, е надделяло схващането, че това би обезценило вота на населението, и затова сега е почти нечувано някой представител в колегията да изневери на партийната си лоялност като гласува другояче. В цялата история е имало само 157 такива случая на измятане, но никога досега изборният резултат не е бил променян от тези т.нар. “безверни електори”. Както и в много други аспекти на американската демокрация, традицията е по-силна от формалните правила. Правилата за избирането и поведението на електорите са различни щат по щат, което придава още една степен на колорит на тази процедура.американски избори за президент гласуване система

 

 

 

 

 

 

 

 

За справка, на президентските избори през 2012 г. Барак Обама печели в 26 щата и федералния окръг, и получава 332 електора. Мит Ромни е победител в 24 щата с 206 представителя в избирателната колегия. С две думи, Обама е солидно първи, макар и резултатът му да не е твърде убедителен исторически погледнато за втори мандат.

Трудни прогнози

Популярният вот е разпределен 51.1% на 47.2%, т.е., разликата в него е много по-незначителна.

Точно това прави прогнозирането на избори в САЩ много трудно и налага всички предварителни оценки да се правят най-точно щат по щат, а не като цяло. В гореспоменатата надпревара от 2000 г., Ал Гор взима общо 48.4% от гласовете, докато Буш е с 47.9%. Разпределението на Избирателната колегия е 266 към 271, което определя и кой стана 43-и президент на САЩ.

Критика към системата

Критиките към тази система са многобройни, както и може да се очаква, но гласовете за промяната й, които бяха доста силни през 2000-2001, постепенно отзвучаха под натиска на други събития и проблеми.

Системата на първичните избори също е постоянен обект на предложения за модифициране. В нея мъничките – но гласуващи първи, през януари! – щати като Айова и Ню Хемпшър получават огромно влияние за сметка, да речем, на големи, но последни като Калифорния, където се гласува едва през юни. Но и там не бих очаквал нещо да се промени бързо.

американски избори за президент гласуване система

Избори за президенти още много други

Освен избора на президент, разбира се, на 8 ноември в САЩ се гласува и по много други поводи: Конгрес, местни избори, референдуми на различни нива. Моята бюлетина в Калифорния, например, съдържа 17 въпроса за щатски референдум и още 5-6 по разни местни теми, избор за Сенат, за Камарата на представителите, за местни власти. Придружаващите я указания са към 100 страници дебели.

И последен щрих към тази достатъчно колоритна картина. Много щати, включително Калифорния, разрешават да се гласува по пощата или предварително без да имаш някаква извинителна причина. Това е положението в ключовата и на сегашните избори Флорида, но пък не е практика в също така важните Пенсилвания и Мичиган. Погледнато общо, повече от 40 милиона американци гласуват предварително – лично или по пощата – което са поне 30% от всички гласуващи.

Защо във вторник?

И най-накрая, ако не ви стига, да отбележа, че няма абсолютно никаква рационална причина изборите в САЩ да се провеждат във вторник, което е практиката сега. Този ден от седмицата е бил приет от удобство към средата на 19-ти век заради нуждата хората да пътуват понякога по един ден до изборното място, и заделянето на неделя като ден за църква. Тези причини са изчезнали като определящ фактор към днешна дата, но традицията на вторник като ден за гласуване си остава.американски избори за президент гласуване система

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тя се привежда като една от причините днес избирателната активност в САЩ да бъде най-ниска в сравнение с останалите индустриализирани държави (малко над 60%), и има много  предложения за премахването й в полза на неделно гласуване.

Документи и измами

И най-най последно: макар че в САЩ се изисква да си регистриран предварително за изборите, на повечето места не се иска никакъв документ, който да удостоверява самоличността на гласуващия (както правим в България с личната си карта).

Щатите, които въвеждат подобни ограничения са изложени на обвинения, че потискат избирателната активност на малцинствата, където има повече хора без подобни документи (обикновено шофьорска книжка). Да припомня, американците нямат единен документ за самоличност. Въпреки това, от 2000 г. насам има регистрирани не повече от 30 случая на опити за изборна измама (най-често гласуване на две места или опит да пуснеш бюлетина от чуждо име).

Не очаквайте резки промени в държава, която още мери разстоянията и височините в мили и футове, теглото във фунтове и унции, и течностите в галони и кварти.

- реклама -