Абу Даби

Как Абу Даби построи свой „плаващ“ Лувър за 1 млрд. долара

Като едно от най-богатите места по света, в Абу Даби могат да си позволят всичко. Но, какво правиш, когато вече си построил едни от най-луксозните джамии, хотели и небостъргачи в света? Когато имаш климатици дори по площадите и спирките, а петролните долари продължават да текат в бановите ти сметки? Естествено, замисляш се какво ти липсва и какво още можеш да си купиш с пари…

Абу Даби е най-богатото емирство в ОАЕ, което разполага с 80% от залежите от петрол и природен газ. И макар, че според експертите жителите на това малко късче земя ще могат да се радват на природните ресурси до към 2100-ната година, шейховете тук знаят, че трябва да инвестират милиардните приходи. Една от посоките, на които ще разчита Абу Даби в бъдеще е туризма. Поради тази причина те не се скъпят в изграждането на луксозни хотели и комплекси. Но, културният туризъм бе брънката, която липсваше до скоро в златния синджир на богатото емирство.

Затова Абу Даби изгражда свой Лувър

Той е първият официален клон на емблематичния музей в Париж, а построяването на уникалната сграда е глътнало колосалните 1 милиард долара. И това се вижда с просто око в мига, в който зърнеш бялата сграда, която е смесица между футуризъм и традиционната архитектура на Близкия изток.

Музеят представя около 600 експонати в модерна обстановка сред пустинята.

Разпростиращ се върху площ от 64 хил.квадратни метра, арабският Лувър има огромен купол, който е така проектиран, че да позволява пустинното слънце като дантела да огрява музея, като в същото време хвърля и сянка.

Покривът, който тежи повече от Айфеловата кула символизира „слънчевите лъчи, преминаващи през палмови листови листа в оазис“. Това е реверанс към традиционните маршабая – изящно гравирани дървени решетки, използвани от векове в типичната арабска архитектура.

Строежът на музея е започнат през 2009-та и продължава до откриването му през есента на 2017 година. Сградата е дело на френския архитект Жан Нувел.

След като е построен, Лувъра е умишлено наводнен

Проектът на сградата, която се намира на неголемия остров Саадият в Абу Даби предвиждал след като е готова към нея да се насочат специални канали, които „да наводнят“ музея. Разбира се не в буквален смисъл, а само пространството около него. Между откритите коридори на различните зали на този Лувър има своеобразни плитки басейни, изпълнени с естествено идващата морска вода. Така посетителите остават с усещането, че музеят се намира в открито море. И макар на повечето места водата да е до колене, в музея има и спасители.

Богатото емирство подписва 30-годишен договор с Франция, на стойност 747 млн. долара. Срещу тази сума Лувъра в Париж и други френски музей отдават под наем свои експонати на музея в Абу Даби.

От древен Египет и Меспотамия до Леонардо

Както може да се досетите експозицията на емирския Лувър е изключително богата и обхваща различни култури – от праисторически времена до наши дни. Тук има експонати от древен Китай и Япония, Гърция, Рим, Егпет.

Една от първите творби, които виждат посетителите е неолитна статуя от Йордания на повече от 8 хиляди години.

Двуглавата скулптура е една от най-ранните известни в човешката история.

Безспорната звезда на Лувъра в Абу Даби е „Прекрасната Ферониера“ – картина на Леонардо да Винчи, предоставена от музея – майка в Париж.

Истинско предизвикателство е и опазването на експонатите заради високите температури в пустинята и влагата от морето. „Oтне 800 години на Лувъра да стане Лувър и по-малко от 10 години да се роди Лувър в Абу Даби“, споделя директора на френския музей Жан-Люк Мартинез.

Интересното в този музей е, че колкото и пъти да се върнеш в него ще видиш различни неща, тъй като много от експонатите се взимат назаем, а след връщането им се заменят с нови.

- реклама -