Кайро забрани продажбата на „жълти жилетки“

Египетските власти неофициално въведоха ограничения в продажбата на „жълти жилетки“, заявиха търговци в Кайро пред АФП, след като вероятно властите изпитват страх от възможни протести по подобие на тези във Франция.

Действията на властите бяха предприети преди осмата годишнина от въстанието, което свали от власт управлявалия дълги години Страната на фараоните президент Хосни Мубарак. През февруари 2011 г. и потопи страната в безредици и икономически проблеми.

„получихме инструкции от полицията преди около седмица да продаваме жълти жилетки само на компании, не на физически лица“, каза един вносител.

Той допълни, че в момента две партиди жълти жилетки пътуват за Египет и засега няма издадени инструкции за прекратяване на вноса.

В същото време защитникът на човешките права адвокатът Мохамед Рамадан беше затворен за две седмици по обвинения в разпространяване и притежание на позиви и жълти жилетки. Той бе арестуван в понеделник в град Александрия, съобщи адвокатът му Абделхаман ал-Гохари.

Стартирали в началото на ноември, седмичните прояви на „жълтите жилетки“ във Франция срещу планираното увеличение на цената на горивото прераснаха в насилие в Париж и други градове, предизвиквайки тежки финансови щети.

В центъра на улица Кайро няколко продавачи на жълти жилетки заявиха пред АФП, че продажбата им е „забранена“ по указания на полицията.

Говорител на вътрешното министерство не отговори на исканията за коментар.

- реклама -