кафето

Кафето няма негативно влияние върху сърцето, установи ново проучване

Пристрастените към кафето могат спокойно да си напълнят още една чаша.

Ново проучване на учени от университета „Queen Mary“ в Лондон установи, че любимото на всички ни кафе не оказва негативен ефект върху сърцето.

Минали проучвания показват, че артериите склерозират, а на употребяващите кафе се препоръчва да го намалят.

Но настоящото изследване върху повече от 8000 души показва, че пиенето на пет чаши кафе на ден не е по-лошо от пиенето на по-малко от една чаша на ден.

В рамките на експеримента, няколко души са изпили до 25 чаши, без да се увеличи риска от склерозиране на артериите им.

Изследователи от университета „Queen Mary“ в Лондон са разделили 8 422 души в три групи – първите пиели по-малко от една чаша на ден, вторите – между една и три чаши, а третите – по три и нагоре.

Средният брой на чашите кафе, консумирани от третата група, бил пет, но някои от участниците в нея са консумирали доста повече.

Изследователите открили, че дори при тези, които пият по едно кафе на час, няма по-голяма вероятност от втвърдяване на артериите, отколкото при тези, които пият по-малко от една чаша дневно.

„Въпреки огромната популярност на кафето в световен мащаб, различни проучвания могат да лишат хората от това да му се наслаждават“, казва д-р Кенет Фунг от университета „Queen Mary“.

„Тъй като не можем да докажем причинно-следствена връзка в това проучване, нашето изследване показва, че кафето не е толкова лошо за артериите, както предполагат предишни изследвания. Въпреки че в нашето проучване бяха включени индивиди, които пият до 25 чаши на ден, средният прием сред най-високата група за консумация на кафе беше пет чаши на ден. Бихме искали да проучим тези хора по-тясно в бъдещата ни работа, така че да можем да помогнем за създаване на безопасни граници.“

Предишни изследвания твърдят, че ефектът на кафето върху артериите оказва натиск върху сърцето и увеличава вероятността от сърдечен удар или инсулт.

Проф. Метин Аквиран, асоцииран медицински директор на Британската фондация за сърдечно здраве, заяви, че проучването „изключва един от потенциалните вредни ефекти на кафето върху нашите артерии“.

Участниците в проучването, частично финансирано от Британската фондация за сърдечно здраве, са били подложени на магнитно-резонансна томография на сърцето, инфрачервено импулсно сканиране и други изследвания, а резултатите са се оказали верни дори след като фактори като възраст, тегло и тютюнопушене са били взети под внимание.

Съветите за нивата на консумация на кафе са варирали във времето, но едно основните проучвания на „British Medical Journal“ през 2017 г. установи, че „няма последователни доказателства за вредни асоциации между консумацията на кафе и здравните резултати, с изключение на тези, свързани с бременността и риска от фрактури при жени „.

- реклама -