зърна

Кафени зърна и шоколад за сутрешно разбуждане

Можете да се ободрите сутрин не само с кафе или силен чай. Има и още едно средство за това – кафени зърнa, обвити в шоколад. Те могат да бъдат полезна алтернатива за сърцето и нервната система.

Кафените зърна в шоколада дават същия ободряващ ефект като чаша кафе, но с по-малко неприятни последици.

По-специално, те не могат да причинят мозъчно напрежение, до което например може да доведе голяма доза кофеин.

„Кафето дава активност на централната нервна система, но прекомерната му консумация дава обратна реакция. От това се нарушава вниманието и се увеличава раздразнителността. От пренапрежение мозъкът започва да функционира неправилно. Шоколадът не позволява това пренапрежение да възникне поради витамините от групата В. Той има успокояващ ефект и създава баланс“, казва невропсихологът Ирина Хвингия, цитирана от Спутник.

Кафените зърна в шоколада носят също значително по-малко вреда на човешкото сърце, отколкото обичайната доза кафе.

„Кафето и кофеинът имат лош ефект върху сърдечно-съдовата система. Шоколадът – обратно. Той понижава холестерола и има добър ефект върху сърцето. Кафето и шоколадът се допълват взаимно. Те намаляват вредното въздействие едно на друго„, твърди още Хвигия.

Трябва да се разбере обаче, че нито кафето, нито кафените зърна в шоколада са панацея. Ирина Хвингия напомня, че подобно „допинг“ те могат да решат временни проблеми, но няма да помогнат в борбата с хроничната липса на сън и умората.

- реклама -