сн. Фейсбук

Кадиев: Фирмата на Спецов е продадена, за да се избегне плащане на данъчни задължения

Георги Кадиев вчера поиска оставката на новия шеф на НАП Румен Спецов, защото ситуацията  около дълговете на продадената преди години фирма на Спецов е притеснителна. Фирмата е продадена през 2016, а сега дължи на НАП 1,5 млн.лв. Кадиев настоява да се направи проверка за фактите около ревизията на фирмата, докато Спецов е бил неин управител и собственик на дружеството, а после продава дяловете на фирмата си на малоимотно лице с криминално минало.

В официален отговор от НАП се посочва, че Спецов придобива фирмата след напускане на НАП през 2015, а до момента на продажбата и през 2016 фирмата не е имала задължения към фиска.

А новият финансов министър препрати репортерите по темата към новия собственик на компанията.

„На сайта на НАП има публичен регистър, където всеки от нас може да провери кога е връчено съобщението за ревизионен акт на съответната фирма, когато лицето не може да бъде намерено на адрес. Аз намерих това съобщение, което е от 17 юни 2016 година – тоест началото на ревизията би трябвало да бъде около 6 месеца преди това“, коментира темата пред БНР Георги Кадиев, лидер на “Нормална държава”, бивш заместник-министър на финансите.

„Г-н Спецов продава фирмата си два месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той е бил вече получил съобщението на НАП за започването на ревизията“, твърди Георги Кадиев.

„Този мой коментар не засяга фалита на фирма, всяка една фирма може да фалира, коментарът ми е заради продажбата на дяловете. И това, което НАП и Министерство на финансите трябва да кажат, е – първо: датата на стартиране на ревизията, второ: кой е получил заповедта за ревизията, най-вероятно това е Спецов, след това да кажат датата на ревизионния доклад и кой го е получил. Дали вече е била извършена продажбата на дяловете или е било около датата на продажбата им…“, каза още в „Преди всички“ Георги Кадиев.

„Защото всичко това демотивира служителите на НАП, това не са дребни неща. То е очевидно, че фирмата е продадена, за да се избегне плащане на данъчни задължения и въпросът е кой е човекът, който е виновен, за да се стигне до тази ситуация“, заяви Кадиев.

По думите на Кадиев отговорността е само морална, защото законът не забранява да продавате дялове на фирма, която има данъчни задължения – няма наказуемо престъпление, може да има престъпление в дейността на фирмата, това ние не знаем“,  посочи Кадиев.

„Но за мен това е петно за служител на НАП“, смята още лидерът на “Нормална държава“.

Източник: БНР

- реклама -